Той връхлетя района на град Пури на 3 май с ветрове със скорост до 205 км/ч

Броят на жертвите на мощния циклон, връхлетял източния индийски щат Одиша (бивш Ориса), по последни данни е достигнал 64 души, съобщиха днес местните власти, предаде БТА. "Фани" връхлетя района на град Пури на 3 май с ветрове със скорост до 205 км/ч.

"Беше потвърдена смъртта на още 23 души вследствие на бурята, освен първоначалните 41. Повечето жертви са загинали при срутване на сгради и заради паднали дървета", заяви представител на спасителните служби.

Мощен циклон в Индия взе две жертви

"Само в района на Пури, понесъл основния удар на бурята, са установени 39 жертви. Броят им вероятно ще нарасне, защото може да бъдат открити още тела в отдалечени райони", каза той и добави, че близо 240 души са ранени. Стотици хиляди в най-силно засегнатите райони на Пури, Хурда и Кутак все още нямат ток, а снабдяването с питейна вода е нарушено. "Между 55 и 70 процента от електроснабдяването в Кутак и Хурда е възстановено, но в Пури все още няма ток", съобщи служителят на спасителната служба.

12 души са загинали заради урагана Фани в Индия

На хиляди хора, останали без дом, е осигурена храна от безплатни кухни, както и парични помощи и брезентови платнища за временен подслон. Властите са успели да евакуират 1,2 млн. души от Одиша в навечерието на бурята.

"Фани" (името означава "качулка" на кобра на бенгалски) е сред най-опустошителните бури, връхлетели страната през последните две десетилетия. Повече от 10 000 души загинаха вследствие на подобен циклон в същия щат през 1999 г., припомня ДПА. 

Циклон предизвика големи свлачища в Индия

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.