Преди две години те губят майка си, а преди два дни - и баща си

Неделино с благотворителна акция в помощ на две деца, които останаха сираци. Трагедията на семейството започва със смъртта на майката преди години, а преди два дни починал и бащата. И двамата умират от онкологични заболявания.

Всички жители на града са потресени от случилото се и искат да помогнат на двамата близнаци шестокласници. В предаването „Здравей, България” един от чичовците на тийнейджърите обясни, че към момента те са добре психически и физически. „Най-спешно на първо време е да имат човек до тях. Една от сестрите ми пое грижите. Тя ще стане настойник и ще опитаме да запълним празнотата. Но няма как да се балансират нещата”, коментира  той.

ДА НЯМАШ, НО ДА ДАРЯВАШ: Момче от дом за сираци изпраща помощи за възрастни хора

Кметът на града Боян Кехайов обясни, че страницата на общината във Facebook е залята от съобщения от хора, които искат да помогнат на децата. „От различни краища на страната са. Имаме и от Австралия, и от цяла Европа - наши съграждани, които живеят и работят в чужбина”, обясни градоначалникът. А част от местното население събирало средства в кутия за дарения. Местните помагали и по други начини.

„Засега осигуряваме всичко, което е по силите ни, за да завършат децата успешно учебната година”, увери директорът на училището, където шестокласниците учат.

Семейства на деца, останали без родител, ще получават нов вид месечна помощ

„Досега не съм имал сериозни проблеми с децата. Според мен в този момент те имат нужда от любов и уважение, не от съжаление”, допълни класният им ръководител. 

Предстои да бъде задействана процедурата за определяне на настойник за децата. А желаещите да помогнат може да се свържат с Община Неделино.

Репортер: Димитър Иванов

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.