Скандалът между САЩ и китайския телекомуникационен гиган Huawei се разраства

Търговската война срещу китайския гигант Huawei ескалира и ще засегне клиентите на компанията в цял свят, включително и в България. Google обяви, че спира достъпа на устройствата Huawei до някои от актуализациите на операционната система Android . Причината са наложените санкции от САЩ.

Какво означава това за хората, които имат телефони или таблети на китайската компания? 

Конфликтът между Пекин и Вашингтон ескалира още миналата седмица, когато телекомуникационният гигант влезе в „черния списък” на САЩ с „вражески” фирми, на които се забранява достъпът до американския пазар и правенето на бизнес с американски компании.

В официално съобщение от Google признаха, че са започнали да изпълняват заповедта. Това означава, че от бъдещите продукти на компанията ще изчезнат популярни приложения като пощата Gmail, каналът за видеосподеляне YouTube и браузърът Chrome. Потребителите няма да имат достъп и до онлайн магазина Google Play Store.

Промените обаче няма да засегнат настоящите притежатели на китайските устройства. Те ще продължават да получават всички услуги, както и последните актуализации по отношение на софтуерната сигурност. В това число ще влизат и смартфони и таблети, които все още са в наличност на пазарите в световен мащаб.

От Huawei били подготвени за подобен развой на отношенията със САЩ, твърдят IT експерти. Затова от години разработвали собствена операционна система. Това обаче крие риск от бъгове, а дори и с нов софтуер, устройствата няма да имат възможност да теглят приложения от онлайн магазина на Google. 

 „Независимо каква операционна система ще разработи Huawei оттук нататък, ако тя не бъде сертифицирана в САЩ като безопасна, няма да получат достъп. Това е идеята”, заяви Спас Иванов, експерт по киберсигурност.

 Китай рядко предприема радикални стъпки във външната си търговия, твърди предприемачът Цън Цон. И очаква, че страната му ще запази дипломатичния тон.

 „Временно преустановяване на това напрежение е по-добре и за двете страни. Повече за Китай, разбира се, тъй като той може да си позволи да чака и докато чака, да губи”, коментира Цън Цон.

 Не изостряне на конфликта, а дълги  преговори между двете страни ще решат бъдещето на телекомуникационния гигант.

 „Мандатът на президента на Китай е по-дълъг от американския, така че това е една предпоставка да се изчака, може би, да дойде следващият, който да е по-добре благоразположен към Китай”, заяви Цън Цон.

 Само преди година отново заради санкции на американското правителство друг голям китайски производител на телефони - ZTE, беше изправен на ръба на фалита.

От Huawei изпратиха официално становище по темата, което гласи:

"Huawei има значителен принос към развитието на Android по целия свят. В ролята си на един от ключовите глобални партньори на Android, ние работим в тясно сътрудничество с open-source платформата, разработвайки екосистема в полза както на потребителите, така и на цялата индустрия. Huawei ще продължава да предоставя на потребителите си последните актуализации по отношение на софтуерната сигурност, така и всички услуги, свързани със следпродажбеното обслужване на съществуващите вече на пазара Huawei и Honor продукти. В това число смартфони и таблети, които вече са закупени от крайните потребители, но и такива, които са все още в наличност на пазарите в световен мащаб.

Ние ще продължаваме да изграждаме сигурна и устойчива софтуерна екосистема, осигурявайки най-доброто потребителско преживяване на клиентите си по целия свят".   

Ето и официалните становища от Google и Android:

Google:

“В момента изпълняваме заповедта и разглеждаме последиците от нея. За потребителите на нашите услуги, Google Play и функциите за сигурност от Google Play Protect ще продължат да работят на съществуващите Huawei устройства.“

Android:

"Относно въпросите на потребителите как ще реагираме на последните действия от страна на американското правителство: уверяваме ви, че въпреки че се съобразяваме с изискванията на държавната администрация на САЩ, услуги като Google Play и приложенията за защита на сигурността от Google Play Protect ще продължат да функционират на съществуващите Huawei устройства".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.