Изложбата е до края на юни в Националната галерия

Държавата поиска от Ермитажа отливка на меча на хан Кубрат, която постоянно да се съхранява у нас. Мечът и пръстенът с монограм на владетеля пристигнаха за изложба в Националната галерия.

Меч на векове и пръстен монограм - под стъклената витрина на Националната галерия съединиха класата на Ермитажа и ценността на българската история.

Артефактите са част от съкровище, открито през 1912 година в днешна Украйна. Находката е от около 800 златни и сребърни предмети. Първите експонати са вероятно от седми век. „Мечът и пръстенът са уникални съкровища - те принадлежат наистина на Кубрат, установено е и ние получаваме тук нещо не от времето, би могло, а си имаме официално артефакти”, коментира Яра Бубнова от Националната галерия.

Празникът на буквите: Официална церемония пред Националната библиотека (ВИДЕО)

В същото съкровище има коланна гарнитура от злато, две златни закопчалки за мантия, две златни гривни. За пръв път у нас мечът на Кубрат се показва самостоятелно.

Посрещнат от премиера, Ермитажът беше любезно поканен да разреши отливка на меча. „Да може да го подаряваме ние. Министърът Боил Банов ще измисли как да го направим, но се надявам на вашето разрешение, ако трябва още ще говорим”, каза премиерът Бойко Борисов.

„Този въпрос може да бъде обсъден като се върна в Санкт Петербург - въпросът, който постави вашият министър-председател, защото това са условия, които музеите и държавите обсъждат помежду си”, коментира  зам.-директорът на Държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов.

А във фонда на Ермитажа има експонати от времето преди да има България. „С това се е правила международната политика”, посочи Борисов.

До края на юни мечът и пръстенът на Кубрат ще са в Националната галерия. А, на шега, премиерът оцени оръжието предпазливо - реликва, но опасна. „Красота, красота, ама си е меч”, каза той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.