В ЦИК не са постъпвали официални оплаквания

Проблеми с предаването на протоколите от изборите в София област. Някои от членовете на секционните комиси все още чакат.

На площад „Македония”, пред сградата на Областната администрация, чакат още поне 10 автобуса. По-рано днес те са били около 50. „Ние трябваше да предадем нашите протоколи в 2.45 ч. сутринта. Оттогава не сме получавали абсолютно никаква информация. Стоим тук и чакаме. Има много млади хора, които се съгласиха да помагат. В момента са супер разочаровани от случващото се”, сподели пред NOVA Мира Ташова, член на СИК в Самоков.

Валентин Христов от Етрополе пък сподели, че и друг път му се е налагало да чака с часове, за да предаде изборните книжа в Областната администрация.

Какво сочат резултатите от евровота у нас?

„Нямаме сигнали и оплаквания от членове на комисии в София област, които да обявяват, че чакат с часове, за да предадат протоколите си. Оказа се, че е имало грешка в организацията. Във Враца също се е получило едночасово забавяне, но в момента всичко е нормално”, каза за NOVA говорителят на ЦИК Таня Цанева. 

А за сигурността на бюлетините, освен уморените членове на секциите, отговаряха два екипа пожарникари.

Междувременно десетки членове на секционни избирателни комисии цяла нощ останаха затворени в сградата на училище във Враца. До обяд те не успяха да предадат документите от вота. Повечето от тях пристигнали около 1 часа през нощта и осъмнаха на опашката. И Според Районната избирателна комисия забавянето е заради грешки, които трябвало да бъдат отстранени. Хората пък коментираха, че организацията не е добра, и едва ли ще участват пак в следващи избори.

Във Враца десетки членове на секционни комисии цяла нощ останаха затворени в едно от училищата. Повечето пристигнали около 1 през нощта и осъмнали на опашката.

„Ако се оставят протоколите на съхранение, няма да спи един полицай, всички ще бъдем свежи и да приемат в понеделник в 6 часа една община, в 10 друга, после трета”, коментира Павлин Ненков, Хайредин.

Според Районната избирателна комисия забавянето е заради грешки, които трябвало да бъдат отстранени.

„Ние сме неадекватни. Може би и затова се приемат трудно документите, защото хората са неадекватни след толкова часа работа”, смята Ненков.

В Хасково също чакаха на опашки. Проблемите били на местата, където имало и хартиено и машинно гласуване.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.