„След лятото Берлин ще определи очакваните мерки във всеки сектор", обяви говорителят на Ангела Меркел Щефен Зайберт

Германското правителство, което е под натиск след силното представяне на Зелените в европейските избори, отложи за септември решенията си по политиката за климата, които пораждат разногласия в кабинета, съобщават Франс прес и БТА.

„След лятото Берлин ще определи очакваните мерки във всеки сектор - енергетика, строителство, индустрия, транспорт и земеделие, за да бъдат приети на правителствено заседание преди края на годината”, обяви говорителят на Ангела Меркел Щефен Зайберт.

ЕК: България е сред държавите с най-голяма смъртност заради мръсен въздух

„Правителството обаче още от юли ще разгледа различните системи за определяне на цена на въглеродния диоксид”, уточни Зайберт. Този механизъм се препоръчва от всички експерти, за да се насърчат домакинствата и фирмите да намалят емисиите си парникови газове.

Този въпрос от месеци е предмет на бурни спорове в управляващата коалиция. Министърът на околната среда, социалдемократът Свеня Шулце препоръчва "въглероден данък", който според редица нейни колеги е политически рискован ход. Други, особено в консервативния лагер на канцлерът, искат да разширят европейския пазар на въглеродните емисии, което налага убеждаване на другите страни от ЕС.

Два германски града може да забранят старите дизелови коли

Целта е да се върнат под контрол германските емисии парникови газове. Страната вече се отказа от заложените за 2020 г. цели и може да пропусне и тези за 2030 г., които предвиждат 55% спад на емисиите в сравнение с 1990 г.

Най-важните решения засягат енергетиката, която трябва да завърши отказа от ядрена енергия до 2022 г., а след това да се заеме с отказа от въглищата до 2038 г.

За целта бе приет план на министерството на икономиката в размер на 40 милиарда евро за минните райони, а след това ще трябва да се организира график за закриване на електроцентралите и мините.

На изборите на Европейски парламент в неделя Зелените станаха втора политическа сила в Германия с 20,5 процента от гласовете, а 46 процента от германските избиратели посочиха политиката за климата като водещ фактор при решението им за кого са гласували.  Правителството на Ангела Меркел е съставено от консерватори и социалдемократи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.