Папата ще седне в него по време на церемонията в Блаж

Дървен трон, покрит с бяло кадифе със златни мотиви е бил построен за посещението на папа Франциск в Блаж. Ръководителят на римокатолическата църква ще посети Румъния между 31 май и 2 юни, съобщават Медиафакс и БГНЕС.

Папата ще седне в него по време на церемонията в Блаж, където ще се отслужи божествена литургия за седемте гръцко-католически епископи, починали в Румъния по време на комунистическия режим. Тронът е построен от Анду Мъргинян, завършил Университета по изкуства в Букурещ.

Папа Франциск с послание към България за 24 май (ВИДЕО+СНИМКИ)

Дървесината беше избрана от затворите в Сигет и Герла, а мотивите изобразяват изпитанието на задържането и страданието и умирането за Христос, обясниха организаторите на посещението. По време на комунистическия период политическите затворници са били държани както в Сиген, така и в Герла. В същото време, златото означава „почит към Бога“, докато бялото кадифе представлява „чистотата на християнската мисъл и чувство“.

Подготовката за посещението на папата в Блаж тече по график, каза кметът на Блаж - Георге Ротар. Трите паркинга, построени на входовете на града са почти готови. Извършват се довършителни работи по сцената, изградена в парка на Свободата (Кампия Либертати).

Папата повози деца мигранти с папамобила (ВИДЕО+СНИМКА)

„Подготовката е в рамките на графика, въпреки че срещнахме значителни трудности заради метеорологичните условия. Паркингът е завършен на 90%, а сцената в парка на Свободата е на 80%, но трите дни, които все още имаме, ще ни позволят да посрещнем над 50 000 души и, разбира се Негово светейшество при най-добрите условия ”, каза кметът на Блаж.

Той обясни също, че пътищата и парковете в града са ремонтирани за посещението. В парка на Свободата ще има пунктове за първа помощ, тоалетни и зона за хранене. Ще бъдат създадени и осем големи екрана, за да могат хората да гледат религиозната служба. В деня на посещението на папата - на 2 юни, продажбата и консумацията на алкохолни напитки е забранена.

Папата ще стигне до Блаж с хеликоптер, от Сибиу.

Подготовката е към края си и в Сумулец Циус, където папа Франциск ще извърши религиозна служба в Марианското светилище там. Очаква се да присъстват около 180 000 души. Ще присъства и унгарският президент Янош Адер.

Папата "пусна" ток на бедните и разсърди управниците

“Очакваме 110 000 души, които са се регистрирали, и още 70 000 без билет, които могат да влязат в района, където ще бъде проведена Светата литургия. Службата ще бъде излъчена на големи екрани, разположени в районите, до които ще има достъп поклонниците”, каза свещеник Верес Стелиан, който е в организационния комитет.

Междувременно над 75 000 души са се регистрирали, за да присъстват на посещението на папата в Яши, друг град, който той ще посети, докато е в Румъния. Кметът на Яши - Михай Чирица каза, че са взети всички необходими мерки, за да се позволи на поклонниците и посетителите да влязат в града, да стигнат до мястото на събитието и да се върнат.

Специални зони също бяха предназначени за тези, които няма да преминат през филтри за сигурност, но ще могат да гледат събитията на екраните, създадени в района.

„Ние подготвихме целия план от мерки по отношение на необходимите забрани за събитието. Ние не прекаляваме, което означава, че жените с деца ще могат да носят в количките, водата, сока или чая за децата, разумни по размер чадъри, малък багаж и каквото и да е друго, което може да е необходимо за комфортния престой. Ако вали дъжд, са приготвени 30 000 дъждобрана”, каза Чирика.

Папата ще се бори срещу сексуалните злоупотреби с монахините

Ресторантите в Яши няма да сервират алкохолни напитки в деня на посещението на папата, обясни кметът Чирика.

В Букурещ хората ще могат да видят папата на няколко места, сред които и районът на булевард Киселев, между Архитект Йон Минчу и площад Викторией, където папамобилът ще се движи с ниска скорост и в района на Катедралата „Св. Йосиф”, „Каля Викторией” и площад „Революции”, след като той ще изпълни службата в катедралата „Св.Йосиф”.

По време на престоя си той ще бъде настанен в Апостолската нунциатура в Букурещ, където папа Йоан Павел II също е оставал по време на посещението си в страната.

Очаква се папа Франциск да пристигне на летище Отопени около 11:30 часа днес. Оттам той ще отиде в двореца Котрочени за церемония по посрещането. Папа Франциск ще напусне Румъния на 2 юни около 17:30 ч. от летището в Сибиу.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.