В града са се събрали над 100 хиляди гости

Празник на розата в Казанлък. В карнавалното шествие за празника на розата се включиха над 5 хиляди души. Хиляди се включиха в пищното шествие в Казанлък, с което завърши 116-я Празник на розата. Начело по традиция застанаха тазгодишната Царица Роза Вероника Кънева и нейните подгласнички.

За тържествата в Града на розите има туристи туристи от целия свят. Тук беше и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. "Няма как човек да не се вълнува, когато вижда тези красиви багри, тези хубави млади хора и благодарности на г-жа Стоянова, че поддържа тази традиция и всяка година я прави все по-хубава и всяка година има все повече туристи", изтъкна пред журналисти при пристигането си Караянчева.

СНИМКИ ОТ ПРАЗНИКА ВИЖТЕ ТУК

Кметът на Казанлък Галина Стоянова подчерта, че тази година по време на празниците специално внимание се отделя на производителите на българското течно злато - розовото масло.
Рано сутринта гости от цял свят се включиха в традиционния ритуал розобер в масивите между Казанлък и Крън.

След ритуала председателят на Народното събрание Цвета Караянчева коментира пред журналисти, че в парламента се работи усилено по Закона за маслодайната роза. "В понеделник изтича срокът между първо и второ четене за подаване на предложения, има и работна група сформирана, в нея се чуват и мненията на розоберачите и на малките розоберачи, защото разбрах че те имат някакви забележки към закона. В най-скоро време ще бъде в залата за второ четене, но нека оставим време да се изчистят всички проблемни моменти, за да може да направим закон, който е в полза на всички", посочи Цвета Караянчева. Тя уточни, че когато ресорните комисии и Министерство на земеделието са готови, няма проблем законът да влезе за гласуване в пленарна зала, дори на следващия ден.

репортер: Георги Манев

овините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.