70 литра на квадратен метър дъжд заляха подземните и приземни помещения на 4 лечебни заведения

Продължава разчистването и дезинфекцията на пловдивските болници, които бяха наводнени след бурята в неделя вечер.

Порои и мощни гръмотевични бури на много места в страната

70 литра на квадратен метър дъжд заляха подземните и приземни помещения на 4 лечебни заведения. Придошлата вода нахлу в генераторите за ток и асансьорните шахти. Медицинската част не е пострадала. Въпреки това, по предписание на местната здравна инспекция, пациенти не се приемат. Тежко болните бяха евакуирани превантивно в други болници.

Здравните власти разчитат всичко да бъде разчистено и дезинфекцирано в рамките на следващите дни. А хора, които работят и живеят на една от наводнените улици в града, използваха чували с пясък, за да спрат водата.

Безсънна нощ за аварийните екипи в Пловдив

„При всеки по-обилен дъжд, най-вероятно поради грешната денивелация, недоброто почистване и профилактика на отводнителните шахти, нивото на водата в ниската част достига до 40-50 см, навлиза в сградите”, коментираха те.

 

„Целият град е в нормално състояние. Проходим е”, коментира Иван Стоянов, директор на общинското предприятие „Чистота” в Пловдив. Той е категоричен, че подлезът на улица „Гладстон” се е наводнил поради факта, че се намира под кота 0.

Все още се отводняват жилищни сгради и приземни етажи. Чистят се шахтите и се изравя калта от уличните платна. 

Пороят отнесе и част от асфалта на един от главните булеварди - „Санкт Петербург”. Това наложи временно ограничаване на движението по натоварената отсечка.

Подробности по темата гледайте във видеоматериалите.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.