Ситуацията постепенно се нормализира

Безсънна нощ за аварийните екипи в Пловдив, след като снощи порой наводни града. Бременни жени и семейства с малки деца се оказаха блокирани в автомобилите си от близо половин метър вода. Десетки са евакуирани. 

„Изключително много се изплаших и по-скоро за детето ми. Водата беше на такова ниво, че не мога да я извадя и да тръгна с нея. Около нас нямаше жилищни сгради или магазини, където да я заведа. Ако бях отворила вратата на колата, всичко щеше да се напълни с вода”, каза Зорница Танева, евакуирана майка с дете.

Сигнал за помощ е подаден и от културния дом „Борис Христов". Там по време на бурята 120 деца се събрали за балетно представление. За щастие, са изведени невредими. Аварийните екипи са се притекли на помощ и на лежащо болни, които са изведени от домовете им. Много служители в офис сгради обаче трябваше да изчакат водите да се оттеглят, за да си тръгнат от работа.

„Не можем да си тръгнем по никакъв начин. В шахтите е проблемът – не могат да дръпнат обратно, непочистени и задръстени. Връщат обратно, вместо да си изпълнят функцията”, каза една от блокираните. 

Мощен порой и градушка удариха отново Пловдив

650 са сигналите за наводнение жилищни сгради. Отводняването им продължава. Всички подлези в града буквално останаха потопени от проливния дъжд. Основни пътни връзки останаха блокирани повече от 12 часа. 

„Донякъде като причина са падналите листа върху дъждоприемните шахти, които правят филм и не позволяват нормалното отичане на водата”, каза Борислав Инчев, кмет на Район „Южен”. В центъра на града под близо метър вода остана и новоремонтираният за 7 милиона лева подлез на улица „Гладстон”. Млади пловдивчани използваха придошлата вода, за да стигнат със своето кану до закъсалите шофьори. „Като почнаха да идват колите насам, решихме да им помогнем. Не можехме да ги оставим така", каза един от помогналите, Атанас Янков.

 „Изкарахме го. Дойдоха едни момчета с кола, за да го издърпаме. Беше му паднал дори номерът във водата и ние го извадихме с каяка”, допълни Марио Русков, който също е помогнал на хората. От полицията разпространиха снимки на регистрационни табели, които са изплували от дълбоките води, залели града. Те са над 30 и очакват собствениците си в пловдивския КАТ.

В неделя вечерта в града паднаха до 70 литра на квадратен метър дъжд, което доведе и до наводнения в четири болници. Тежко болни пациенти бяха евакуирани превантивно от болница „Каридад” в други лечебни заведения. Това се случи, след като придошлата вода заля генераторите за ток, асансьорните шахти и архива. Медицинската част от болницата не е пострадала. Въпреки това по предписание на местната здравна инспекция пациенти не се приемат. От болницата разчитат всичко да бъде разчистено и дезинфекцирано в рамките на следващите дни.

"Изля се прекалено много вода. Всичко беше залято, беше някакъв ужас. Започнахме с 5-6 помпи да изпомпваме водата", заяви Мариян Цанков, началник на техническия отдел на болницата.

"Към 1000 кубика изпомпахме със задружни усилия на пожарни, на нас, тъй като купихме помпи. Мием през 2 часа, въпреки че вече няма вода и не приемаме пациенти", добави от своя страна управителят на болницата Христо Христев.

След пороите - Горна Оряховица и Стара Загора също обявиха частично бедствено положение. На много места в страната бяха свикани кризисни щабове. 

„Хубавото е, че няма човешки жертви”, коментира вътрешният министър Младен Маринов.

За тази вечер обаче е обявен жълт код за опасни валежи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.