Запознайте се с пернатите пазачи и техните стопани

Всяка сутрин Чък старателно се подготвя за работа. Ще следи за охраната на едно от най-престижните спортни събития в света - "Ролан Гарос". Чък обаче не прилича на обикновен пазач. Има криле и оперение в камуфлажни цветове. 

Соколът работи на тенис турнира от осем години и има специална задача - да плаши и гони десетките гълъби, които прелитат над кортовете.

СНИМКИ НА ЧЪК И СТОПАНИТЕ МУ ВИЖТЕ ТУК

Точно в 6 ч. работният му ден започва. След обилна закуска пернатата охрана циркулира над всеки корт в продължение на 45 минути. 

Освен Чък, на "Ролан Гарос" се трудят още две грабливи птици - соколиците Язи и Тара. Всеки има своя запазена територия, която познава, а смени на работното място се правят рядко.

Стопанин на летящите пазачи е Людовик Вершатц. Той и съпругата му са професионални дресьори на соколи от 38 години. Живеят и пътуват навсякъде със своите птици.

ВИДЕОКАДРИ ОТ РАБОТАТА НА ЧЪК ВИЖТЕ ТУК

“Обожавам соколите. Те са моят живот. Прекарвам повече време с тях, отколкото с жена ми. Тя не е особено щастлива от този факт, но го приема”, сподели Людовик пред NOVA.

Преди осем години организаторите на "Ролан Гарос" наемат семейството соколари по успешния пример на други два турнира от Големия шлем - "Уимбълдън" и Откритото първенство на Австралия по тенис.

“Чък е единственият мъжкар в отбора. Срамува се от непознати, но на терен няма равен. Затова сме му поверили централния корт “Филип Шатрие”. Нарекох го на Чък Норис, защото той е винаги там, където не го очакваш”, разказва с усмивка дресьорът. 

НЕСТАНДАРТНО: Един от кортовете на "Ролан Гарос" - в ботаническа градина (ВИДЕО)

Целите пред пернатия патрул са ясни - прогонване на прелитащите над кортовете гълъби, които често стават причина за прекъсване на мачове, както и запазването на добра хигиена в тенис комплекса.

“В началото, когато започнахме да работим на "Ролан Гарос", тук целогодишно живееха около 250 гълъба. След 8 години работа техният брой намаля до 30. Знаят, че нашите соколи са тук и не смеят да се приближат. Целта ни не е да нараним птиците, а просто да им покажем, че мястото им не е тук”, разказва още Людовик и добавя, че работата е деликатна заради естеството на хранене на хищните птици, които инстинктивно нападат гълъбите.

След края на четирите седмици работа на "Ролан Гарос" семейство Вершатц поема към друга дестинация в Европа. Соколарите са търсени като помощна сила не само на спортни събития.

Кореспондент: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.