Коментират политолозите Георги Киряков и Иво Инджов

С партийните субсидии се спекулира страшно много извън политическите субекти. Досега политически субекти, които са говорили срещу тази субсидия и за намаляването й, никога, когато са влизали в управление, не са продължавали темата. Това мнение изрази политологът Георги Киряков в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

„Когато искаш да влезеш във властта, много лесно се говори за държавни субсидии и за партиите. Когато влезеш във властта обаче изведнъж тези субсидии започват да ти харесват и не само субсидиите, но и сумата, която ти дават. Който не се е занимавал с организационна работа в партия, само той може да говори абсолютните нелепици, че тези пари били много. Парите за партиите в този размер са недостатъчни. Големите партии даже имат още по-големи организационни разходи”, добави той.  

ВАП: 5 партии са получили по-големи от законовите субсидии за 2018 г.

Според Киряков е възможно да се промени размерът на субсидиите според броят на получените гласове. „Може да се направи предложение партия, която участва в управлението на държавата, автоматично да й се намалява субсидията от 11 лв. на глас  на 6 лв. Или партия, която е преминала 1%, но не е успяла да прескочи бариерата, да й се увеличава субсидията, защото тя очевидно е показала някакъв потенциал и той трябва да се развие”, посочи той.

Киряков обясни, че  е по-добре партийната субсидия да е по-голяма, за да не са зависими партиите от олигархични кръгове.

Политологът Иво Инджов посочи, че казусът има три страни - политическа, юридическа и морална, и заяви, че е необходим отново дебат за субсидиите. „Тепърва ВАП ще си каже думата, сезирана е и Сметната палата. От 2016 до 2018 г. става въпрос за 14 млн. лв. Много е сериозно нарушението. Не знам дали е престъпление или нарушение, но да взимаш с повече от 2 лв. отгоре над предвидените от закона 11 лв. на глас предизвиква сериозен размисъл кой е проспал всичко това. Може би всички са знаели, но са проспали. И отговорните във финансовото министерство, и в самите партии, на които това им е дошло много добре. Много се изговори за субсидиите. Имаше референдум, който почти успя да бъдат премахнати субсидиите. Със сигурност дебатът по този проблем отново трябва да бъде отворен”, каза той.

Политологът заяви, че е необходимо да се регламентира начинът, по който ще се харчат средствата. „Много са тези пари за партиите, ако не е регламентирано как точно трябва да бъдат използвани, защото с тези пари някои печелят от лихви в банките, други си купуват медийно влияние и по този начин има много голяма неравнопоставеност на участниците в политическия процес. Партии, които не получават субсидии, не могат да участват в медиите. Те са изключени от предизборната надпревара на практика”, обясни Инджов.

„Хората се възмущават и питат, че получават заплати и за секретарки, и за сътрудници, и получават субсидии. Субсидиите трябва да се намалят с поне 50%. В Германия субсидиите за получен глас са много по-малки, отколкото в България”, заяви още Иво Инджов.

Политолозите коментираха и отказа на Мария Габриел да бъде евродепутат в новия Европейски парламент.

Габриел: Иска ми се България да се пребори за силен ресор в следващата ЕК

„Кой си въобразява, че хората са гласували за Мария Габриел? На тези избори се гласуваше за Бойко Борисов и за неговото one man шоу, което направи по време на кампанията и той обърна резултата”, заяви Георги Киряков.

„Достойно беше да се каже в началото тя ще изнесе изорната кампания и след това ще остане като еврокомисар с евентуалната опция да бъде еврокомисар и в новата ЕП, защото се получава гласуваш за Габриел, а получаваш Лиляна Павлова. Не е много морално, подвеждат се избирателите”, посочи Иво Инджов.

Сделката за F-16: Американският Конгрес разреши на България да закупи 8 изтребителя

Киряков и Инджов коментираха и сделката за американските изтребители.

„Днес от "Локхийд Мартин" обясниха защо е толкова висока рамката. За да може, ако има някакво допълнително договаряне в последствие, да не се минава отново през решение на Конгреса”, обясни Киряков.

Според Инджов обаче страната ни не се нуждае от изтребителите. „Очевидно този 1 млрд. крие рискове и на мен ми липсва дебатът, повдигнат от лявото политическо пространство защо са ни тези скъпи самолети. Аз смятам , че няма нужда, защото рисковете пред България са от тероризъм, а терористи с изтребители няма как да бъдат гонени”, каза той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.