Изминавайки 2500 км, той ще се изхранва само от "даровете на реката"

2500 километра с каяк по река Дунав – шуменецът Тихомир Радев ще пресъздаде приключението от книгата на Жул Верн „Дунавският лодкар“. Както е и в романа, в пътешествието си той ще се изхранва с даровете на реката.

Тихомир прочита книгата, когато е тийнейджър. 30-години по-късно той решава да сбъдне мечтата си за пътешествието описано в книгата. 

„В нея главният герой казва, че ще тръгне от изворите на Дунав и ще стигне до Черно море като се изхранва само от реката. Аз възпроизвеждам това плаване като леко разширявам тази рамка. Ще се изхранвам от реката, брега на реката и хората, които срещам по реката”, каза той.

С експедицията си Тихомир иска да обърне внимание и на нещо важно.

Французин обикаля света с трактор с 25 км в час (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Тихомир Радев Конкретно това пътуване ще бъде една сбъдната моя детска мечта. Която искам да има отражение върху младите хора. Целта ни е да ги изкараме от дигиталния свят, в които живеят и да видят, че приключението е тука – в живота, действително, а не някъде в нищото”, добави шуменецът.

След 2 години подготовка, специални физически упражнения и хранителен режим – Тихомир е готов за пътешествието.

„Тихомир Радев Плаването по река не е просто нещо. Проучването на маршрути, проучване на препятствия по маршрута – това са много шлюзове, електроцентрали, които трябва да преминавам и преграждат реката от бряг до бряг”, разказа пътешественикът.

В подготовката участват и много спонсори и съмишленици.

Първите лодки поеха по Струма (СНИМКИ)

„Заедно решихме това да бъде проект, с които да докоснем сърцата на младите, на децата. Да им покажем, че на този свят има много хубави неща”, сподели Харизан Харизанов, който е един от тях.

На 11 юни Тихомир ще тръгне от Инглощад и се очаква след два месеца да до достигне делтата на Дунав край Молдова. За да успее трябва да плава по 60 километра дневно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.