Австрия, Кипър, Гърция и Малта са страните с най-чисти води за къпане в Европа

Малко над половината от местата за къпане в България са с чиста вода. Това показва годишният доклад на Европейската агенция за околна среда. Австрия, Кипър, Гърция и Малта са страните с най-чисти води за къпане в Европа.

Според европейския доклад близо 53% от изследваните водни басейни са с отлично качество на водата. Тези данни се потвърждават и от резултатите на проверките, извършени от РЗИ-Бургас от началото на сезона. 

Вземането на проби от морската вода това лято е започнало от началото на месец май. За пореден път ще бъде изследвана водата на Централен плаж Поморие.

"Морската вода се изследва за чревни ентерококи и ешерихия коли", каза д-р Стоян Стайчев от РЗИ-Бургас. 

Забраниха къпането в Дунав край Видин

Пробите се обработват в рамките на 48 часа, но от началото на сезона до днес отклонения няма. Изследвана е водата от 41 плажа.

Тенденцията за подобряване чистотата на морската вода се наблюдавала от години.Това твърдят и самите почиващи. 

Експертът на РЗИ взема проба и от морската вода на Южния плаж в Слънчев бряг. За седма поредна година ивицата е носител на престижния „Син флаг”. С приза се гордеят и Слънчев бряг-Северен, Централен и Несебър - Юг. За да заслужат приза, концесионерите трябва да изпълнят редица критерии на международна комисия.

В НАЧАЛОТО НА ЛЯТОТО: Спасители предупреждават туристите да не подценяват морето

"Най-важните критерии са чистотата на първо място на плажната ивица, след това - водата. Взимат се в месеца два пъти проби, които се дават и се изследват от независима лаборатория, която директно си праща резултатите към въпросната организация", каза концесионерът Кирил Спасов.

"Усилията, които полага правителството да бъдат изградени навсякъде по българското Черноморие пречиствателни станции показват своя резултат", каза министърът на туризма Николина Ангелкова.
 
От Министерството на туризма признават, че единствено проблемът с чистотата на водата има на Офицерския плаж във Варна, но там е поставена прадупредителна табела. Сигнали за нередности вече ще приемат не само на дежурните телефони, но и в приемни за граждани,  първата, от които отвори на 14 юни в Слънчев бряг.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.