Започна денонощното наблюдение на всички хидротехнически съоръжения по реката

Висока вълна преминава през българския участък на река Дунав. Въведено е наблюдение на дигите и на съоръженията по брега. Засега няма опасност от заливане на населени места, увериха от Агенцията за проучване на Дунав.

Започна денонощното наблюдение на всички хидротехнически съоръжения по реката. В момента на ниските места в българския участък -  край Видин и Лом, нивото на Дунав е високо, като при Лом наближава 8 метра. Според хидролозите от АППД критични могат да бъдат водни стоежи над 8 метра и половина. Засега такива не се очакват. Нивото на реката в горната част на българския участък започва да спада, докато край Русе и Силистра ще се покачва. Очакво се най-сериозно то да се вдигне край Силистра - с 40 см. При високите нива на реката опасност за корабите представляват множество клони и дънери. От Морската администрация предупреждават капитаните да са внимателни, особено на корабите, които се движат срещу течението. Прогнозите на експертите от АППД сочат, че ако няма обилни валежи в Западна Европа, нивото на реката в българската част ще спада.

Нивото на Дунав ще се покачва през цялата седмица

„Напълно нормално е при такова ниво, големите дънери да преместват шамандури. Капитаните с опит използват различни технически средства за корабоводене. Обстановката не е толкова критична”, заяви капитан Иван Жеков от Морска администрация - Русе.

Репоретр:  Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.