По време на приема Тамара Лилуашвили благодари на Българската православна църква за традиционно добрите взаимоотношения с посолството на Грузия

В Синодната палата се състоя среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Нейно Превъзходителство Тамара Лилуашвили, посланик на Република Грузия у нас. На срещата участие взеха и Техни Високопреосвещенства Ловчанският митрополит Гавриил, Русенският митрополит Наум и Видинският митрополит Даниил, както и Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод.

Патриарх Неофит разговаря с посланика ни във Ватикана Богдан Паташев

По време на приема Нейно Превъзходителство благодари на Българската православна църква за традиционно добрите взаимоотношения с посолството на Република Грузия, както и за подкрепата в работата на посолството. Повдигнат бе и въпросът за общата история на Бачковския манастир, построен от двама братя грузинци. „За нас Бачковския манастир не е свързан само с българското православие, но и с Грузинската църква”, каза митрополит Наум, като допълни, че когато епископи и митрополити на Грузинската православна църква посещават България, винаги посещават Св. Обител, за да се поклонят на чудотворната икона на Майката Божия.

Патриарх Неофит посрещна папа Франциск (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Стараем се да бъдем много активни по отношение на увеличаването на религиозния туризъм, който е особено интересен за грузинските граждани, както и да увеличим туризма на българи в Грузия, които могат да се поклонят на светините в страната”, каза Нейно Превъзходителство. Ловчанският митрополит Гавриил сподели за свое посещение в Грузия, като допълни, че впечатление прави огромният брой светини, които Грузинската православна църква притежава, които са и утеха за православните християни не само в страната, но и в останалите Поместни църкви. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.