Интересът му към тях се появява, след като открива изхвърлени стари диапозитиви

Осмокласник от Шумен превърна тавана на семейното жилище в Музей на ретро учебните помагала. Интересът му към тях се появява, след като открива изхвърлени стари диапозитиви. И започва да търси ценни находки и да ги реставрира.

В своята сбирка Георги вече има близо 500 предмета. Те са подредени в шкафове в неговия музей на тавана.

В търсенето на различни предмети му помагат и негови учители. Така едни от най-ценните за него експонати са диапозитиви, подарени от неговата учителка по рисуване.

"В момента ми хрумва идея да направим с него общо заедно – един час по математика или час по изобразително изкуство, защото аз видях той какво има, какво е съхранил и мисля, че може да направим една демонстрация", каза директорът на СУ „Сава Доброплодни“ Албена Иванова-Неделчева. 

Въпреки че Георги е от модерно поколение, свикнало със смартфони и интернет, той открива очарование в старите учебни помагала. "По-интересно е било тогава, защото на ученика много по-интересно би било, ако му покажат нещо, което не е виждал досега и рядко може да види, отколкото, например, като си цъкне на телефона и да види", казва Георги. 

Той продължава да търси нови попълнения за колекцията си. А всеки, който иска да види ретро музея му, е добре дошъл. 

Репортер: Деян Герговски

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.