Това съобщиха от посолството на Щатите

САЩ официално внесоха предложението си за продажба на 8 изтребителя F-16 на България.

Отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София официално представи в понеделник на българското Министерство на отбраната предложениe за сключване на договор. То съдържа евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал, съобщиха от посолството на САЩ.

Очаква се България да получи първите два изтребителя F-16 след 4 години

Посолството на САЩ използва възможността да изрази задоволството си от работата на българската делегация от военни и финансови експерти, които гарантираха, че предложението за сключване на договор е съобразено в най-голяма степен с изискванията на Българските военновъздушни сили. Съединените щати очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания, допълва още от посолството. 

Основният параметър, който трябва да бъде договорен, е цената. Българският парламент гласува, че ще отпуснем за сделката 1,8 милиарда лева с ДДС.

Максималната цена, поискана от американците, е близо 3 милиарда лева. Според Министерството на отбраната позициите могат се сближат до около 2 милиарда лева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.