Мълния уби мъж в междублоково пространство в София

След трагичния инцидент, при който мъж беше убит от мълния в столичния квартал „Люлин”, се повдигна въпросът пазят ли ни гръмоотводите върху сградите.

„Няма как да разчитаме на това съседните сгради да ни защитят при гръмотевична буря. Трябва да сме на закрито. Сградите в района на инцидента нямат действаща мълниезащита - нито активна, нито пасивна. Най-вероятно, когато е бил построен блокът е имало такава. През годините обаче се правят ремонти и част от тези мълниезащитни системи са унищожени”, заяви в ефира на „Здравей, България” експертът по мълниезащита Радослав Калчев.

Наредбите на регионалното министерство задължават собствениците на сградите да правят периодичен оглед и профилактика на съоръженията, който обаче често не се прави. Общините пък могат да правят проверки дали защитата работи.

Мълния удари мъж в София

Калчев допълни, че по време на гръмотевична дейност е важно човек да стои далеч от дървета и стълбове. „Не трябва да отваряме чадър. Краката трябва да са прибрани, защото мълнията се разпространява по земната повърхност. Трябва максимално бързо да се скрием някъде”, каза още Радослав Калчев.

 Във вторник отново се очаква на много места в страната да има гръмотевични бури.

Повече по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.