Петър Илиев от НЕК и Константин Стаменов от БФИЕК - за скандален търг в енергетиката

България е един от най-скъпите свободни пазари на електроенергия. Най-справедливо  е тези мощности да се продадат на пазара ден напред. Това заяви председателят на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по повод на проведения търг за продажба на електроенергия с променени условия. Според него по този начин се дава възможност да се изкриви цената.

„Не знаем дали е злоумишлено, но ние казваме, че количеството не трябва да се изтегля от пазара ден напред. Така както е структуриран търгът, от 0 до 400 мегавата, може да доведе до това, че в един час през нощта, когато са много ниски цените, ако е нормален търговец  и му дадат 500 мегавата през нощта, той ще реализира огромни загуби, а ако е търговец, който получи 500 мегавата във върховите часове, той ще има възможност във всеки един час да определя количеството, което ще продаде. При 1000 мегавата, които се продават в един час, 500 мегавата си е пазарна сила”, обясни той.

Работодателите: Превръщаме се в пъдари на НЕК

Стаменов обясни, че заради летния туристическия сезон от 1 юли ще има засилено търсене на електроенергия. „През тази година бяха организирани много по-малко търгове за двустранни договори, т.е. от 1 юли ще има голямо търсене”, добави той.

Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев обясни, че компанията е изпитала затруднения заради промените в Закона за енергетиката. 

Относно високата цена Илиев посочи като причина "достатъчното вода, която е имало в язовирите миналата година". Илиев се оправда, че решенията не се взимали само от него.

На въпроси, които трябваше да дадат отговор защо се стигна до усещането за корупция и че всичко се прави "на тъмно", той отговори: "Да, да, но ние имаме много служители". "Не знам, не знам. Не ми е ясно", добави шефът на НЕК.

Без отговор остана и въпросът "Параметрите на този търг направени ли са така, че да се знае предварително, че само един или двама играчи могат да се класират да да участват? Играч с инициали К.Х.".

/„Голямо количество от този разбит пакет има риск да бъде пак купен от едно лице и да стане същото, което подозираме – манипулиране на пазара, защото енергията ще се купи от няколко формално несвързани, но всъщност свързани лица. Това, което пазарът говори, е лице с инициали Х.К”, каза в понеделник Васил Велев, председател на АИКБ./

Шефът на НЕК каза: „Решенията в НЕК не се взимат еднолично от мен. Ние променихме търга и избрахме втория вариант. Имахме и трети."

В отговор на въпрос дали ще подаде исканата от работодателските организации оставка, той отново не даде категоричен отговор.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.