Темата коментират водещите на "Плюс-Минус. Коментарът след новините" Владимир Сиркаров и Кузман Илиев

Градската управа на Берлин реши да замрази наемите в германската столица за 5-годишен период от 2020 г. През последните 10 години цените на наемите се удвоиха. Активният пазар на труда привлече още повече хора към германската столица и предлагането не можеше да отговори на търсенето. Планът се очаква да бъде одобрен и да влезе в сила до януари. От него се изключват социалните жилища, както и новите сгради.

„Често взимаме опита отвън и го прилагаме у нас. Въпросът обаче често е дали това е правилно”, коментира водещият на предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” Кузман Илиев.

„Това е казус, който е актуален и за България, защото в големите градове у нас, за последното десетилетие, също има изключително сериозен скок в наемите. Това поражда именно подобни въпроси, свързани с това дали поставянето на определени тавани е адекватна мярка. Основните аргументи са свързани с това ,е че много хора нямат финансова възможност да платят тази висока цена”, коментира Владимир Сиркаров.

Според него собствениците на имоти и пазарът като цяло няма да пострадат, защото предлагането е едно и също, а ако цената е малко по-ниска, те отново ще получават доход.

Още по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.