Самолетът-цистерна тръгна от българското към румънското небе

Демонстрация на изтребителите F-16 по време на военното учение с българско участие "Сейбър Гардиън". Американските бойни самолети бяха заредени във въздуха  – показно как ще бъдат обслужвани, ако България стигне до сделка със Съединените щати.

Самолет цистерна, специален модел на "Боинг", с военни от националната гвардия на щата Тенеси, тръгват от българското към румънското небе, за да покажат как във въздуха се зарежда изтребител.

Цистерните развиват до 700 км/ч. Самолетите-цистерни, които зареждат изтребителите, превозват около 113 000 литра гориво в долната част на самолета и в крилата. Самото зареждане отнема между 1 и 5 минути и се случва на 8 000 метра надморска височина.

ЦЕНАТА НА ИЗТРЕБИТЕЛИТЕ: 2,2 млрд. лв. е офертата на САЩ

 "Най-опасни могат да са атмосферните условия, турбуленциите. Летим с висока скорост и скачването на единия с другия самолет е важен момент от цялото презареждане. Изчакваме определени светлини, които ни дават знак, че сме готови. Отнема няколко минути", каза специалистът по презареждане във въздуха в армията на САЩ серж. Джеймс Роджърс.

Ако България купи изтребители F-16, зареждането им е въпрос на договорка - как, кога и къде. "Зареждането помага на големите самолети, а и на изтребителите да удължат живота на полета с няколко часа. Важно ни е също и да поддържаме баланс на горивото и да се източва разумно, за да не натежава самолетът в едната или в другата посока", каза полк. Лий Хартли. 
 
Във въздуха наричат цистерните "небесни бензиностанции". Ако горивото им се преизчисли в земни условия, би стигнало за зареждането на около 1500 коли.

Освен за демонстрацията с F-16, самолетите цистерни минават през България и за военното учение "Сейбър Гардиън". То продължава до понеделник, с 8 000 военни от седем държави.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.