Темата коментира проф. Тодор Кантарджиев

Западнонилска треска заради комарите, лаймска болест заради кърлежите, продължаващият вече няколко месеца проблем с морбили и летните вируси, които предстоят. Така изглежда епидемиологичната ситуация в България.

„Всеки сезон има свои особености. В момента ситуация е такава. Западнонилската треска е най-актуална, защото когато стане възпаление на мозъка от такова ухапване, смъртността е висока. Комарите са преносители на този вирус. Нашенските комари хапят след 18 ч. и през нощта. Хората да се опитат да не допускат комари в спалнята, да не ходят на места с комари и да използват репеленти - по дрехите, по кожата. Трябва да кажем, че не с всяко ухапване се заразяваш”, коментира в студиото на „Събуди се” директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Бум на ухапванията от кърлежи след дъждовете и затоплянето

Проблемите с кърлежите и това, че те са преносители на лаймска болест, продължават да вълнуват.

„Лаймската болест е една от 10 инфекции. Най-важното е, когато те ухапе кърлеж в града, в парка, след връщане от гробища - със свалянето на кърлежа не трябва да се бие тетанус. 10,2 пъти намалява вероятността да се разболееш с добра превенция”, допълни професорът.

Продължава да расте броят на заразените от морбили в страната

Два нови случаи на морбили са регистрирани през последните дни.

„Само не се плашете! Морбили – това е една детска инфекция. Проблемът е, че когато заболеят деца до 1-годишна възраст, след 10-тина година могат да се появят неврологични усложнения. По информация от тази сутрин, регистрираните случаи от февруари до сега са 997”, посочи директорът на Центъра по заразни и паразитни болести.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.