Повод за оттеглянето на арх. Влади Калинов е решението му, че няма основание за събарянето на терасата на шефа на КПКОНПИ

Шефът на строителния контрол в Столична община - архитект Влади Калинов подаде оставка.  Това стана след негова среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова, заради терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Преди няколко дни Калинов подписа, че постройките са законни и няма причина да се събарят.

Решението на Влади Калинов дошло след лична среща с кмета Фандъкова. В средата на юни той е отменил акта за събарянето на допълнителните постройки на терасата. Сега Йорданка Фандъкова поискала обяснение. „Той ми даде своите обяснения, от които аз не получих удовлетворение. И Той подаде своята оставка, която аз приех”, обясни столичният кмет.


Терасата на Пламен Георгиев – законна

 

Архитект Калинов следи строителството в столицата от 2006-та година. Като работи както с настоящия, така и с предишния главен архитект на София – Петър Диков. От камарата на архитектите в България очаквали оставката му, но алармират за още пренебрегнати случаи на незаконно строителство. „С тази оставка не се решава проблема досега явно тези проблеми са били толерирани сега това е работа на столична община да провери кой каква работа е вършил и кой какви подписи е слагал, за да позволи наистина персонално и защо има сгради, които не отговарят на закона, а съществуват във физическия свят”, коментира Борислав Игнатов,  председател на Камарата на архитектите в България.

В Столичната община сега чакат повторна заповед за събаряне на незаконните покривни постройки. А архитект Калинов отказа да коментира подадената оставка. 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.