МОСВ отпусна 390 млн. лв. за подмяна на превозните средства от градския транспорт в общини с високи нива на замърсен въздух

Горивната база за отопление е основната причина за замърсяването на въздуха. Това каза експертът по управление на околната среда Боян Рашев в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по повод решението на Министерството на околната среда и водите да бъдат отпуснати 390 млн. лева за подмяна на превозните средства от градския транспорт в общини с високи нива на замърсяване на въздуха. 

Нов електробус тръгва по улиците на София

„Ако искаме да се подобри качеството на въздуха, трябва да се инвестира в промяна на горивната база за отопление, защото транспортът, с изключение на София, е минимален фактор. Министерството обаче решава да прехвърли големи суми в транспорта. Тези пари са ограничени само за електрически транспорт.  Интересната част е, че, ако се насочат към градския транспорт, най-бързото и най-евтиното решение е да купиш автобуси на природен газ – хем са чисти, хем евтини. А се предлага парите да отидат изцяло за електрически транспорт, т.е. за електробуси, тролеи или трамваи. Това е много модерно, но през 2018 г. в целия свят има 400 000 електробуса, а 99,9% от тях са в Китай. В Европа има 2200 електроуса в движение. В САЩ са 300. Ние само в София имаме 500. Причината да са толкова малко е, че има много казуси с технологията”, обясни експертът.

По думите му цената на един електробус е 1 млн. лв.

Още по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.