Предложението е сред мерките за контрол на въздуха

Екоминистерството иска да се забрани вносът на стари дизели от 2021 г. Става дума за забрана на дизелови коли със стандарт Евро 3 или по-стари от тях.  „В автосервизите, като има проблем – запушен DPF филтър, например, се отстранява, маха се и колата става много по-вредна. Темата е колко трябва да бъде изправен автомобилът, а не колко да е нов или стар, защото нямаме контрол над това”. Коментарът направи в ефира на „Плюс-Минус.Коментарът след новините” авто влогърът Филип Лазаров за забраната на дизелови автомобили  със стандарт Евро 3.

Председателят на УС на Българското обединение на шофьорите Христо Радков пък заяви, че темата за дизеловите двигатели се поддържа от "група диви популисти". "В момента нямаме климатични промени, но има циклично затопляне на климата на Земята. Дизеловите автомобили произвеждат при своето изгаряне повече азотни оксиди, които са разграждаеми в атмосферата", каза той. По думите му обаче бензиновите двигатели произвеждат въглеродни оксиди, които се разграждат по-бавно в атмосферата.

Протестно автошествие в столицата срещу цените на горивата

Според Радков собственикът трябва да си избира автомобила за неговата нужда. "Колата трябва да се подбира по нуждата на човек. Ако се кара малко и градско, няма нужда да бъде дизелов автомобил. Той е произведен за дълго, когато са нови", каза авто влогърът. И допълни, че когато човек минава до 10 000 км, особено в градски условия, дизеловият автомобил се запушва, но изтъкна положителното значение на газовите уредби за автомобила.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.