Пожарът край Мадрид не е овладян, около 500 огнеборци се борят с огъня

Пожарът, избухнал преди четири дни и обхванал хълмове край Мадрид, все още не е овладян, съобщава БТА. Около 500 огнеборци, подкрепяни от самолети цистерни, са на мястото на пожара, на 60 км западно от испанската столица.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Службите за спешна помощ в района на Мадрид информираха, че самолетите внимават да не засегнат гнезда на императорски орли. Началникът на противопожарната служба Агустин де ла Еран информира, че спадащите температури след рекордната гореща вълна през последните дни дават надежда, че огънят скоро ще бъде овладян.

Юли започва с горещо време в цялата страна

Температурите в района обаче все още са около 36 градуса по Целзий. Голям пожар в Североизточна Испания, започнал в сряда, е бил овладян късно вчера, посочва АП.

Горещата вълна, която в Испания достигна най-високата си точка през уикенда, счупи няколко рекорда, сред които е и отчетената температура от 43,4 градуса по Целзий в каталунския град Лерида, предаде ДПА. Рубен дел Кампо - говорител на метеорологичната агенция АЕМЕТ, каза днес за испанската информационна агенция Европа прес, че рекордни температури са били измерени в още шест града. 

Най-високата е била регистрирана в събота в Лерида. Предишната най-висока температура от 41,2 градуса е била измерена в града на 7 юли 2015 г., посочи АЕМЕТ.Дел Кампо съобщи, че обявената тревога за опасни горещини вече е отменена в Испания, но посочи, че температурите ще продължат да са по-високи от средните през следващите денонощия.

Снимка: EPA/БГНЕС

Пламъци обхванаха и бивш военен полигон в германската федерална провинция Мекленбург-Предна Померания край град Любтен. Общата площ на пожара в момента е около 430 хектара. Евакуирани са около 500 жители на близките села.

Жертви на жегите във Франция, в Западна Европа остава горещо

350 пожарникари от Мекленбург-Предна Померания помагат на колегите си от провинция Долна Саксония. Гасенето се усложнява от опасността да се взривят голямото количество стари боеприпаси, останали в полигона. 

Германският министър на околната среда в Мекленбург-Предна Померания Тил Бакхаус заяви, че пожарът е най-големият в историята на тази провинция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.