Вотът на гърците може да сложи край на лявото правителство на премиера Алексис Ципрас

В неделя гърците ще се отправят към избирателните секции и техният вот може да сложи край на лявото правителство на премиера Алексис Ципрас. АФП и БГНЕС обобщават пет важни неща, които трябва да знаем за това гласуване.

Много е вероятно гърците да се въздържат от гласуване

Това са третите поред избори в рамките на няколко месеца, така че едва ли се очаква рекорд по отношение на избирателната активност. Освен това 7 юли е точно в разгара на натоварения туристически сезон. Официално в Гърция гласуването е задължително. Неупражняването на вот теоретично е наказуемо по закон, но на практика наказания не се прилагат.

През май по-малко от 59% от регистрираните гласоподаватели гласуваха за Европейския парламент и първия кръг от местни и регионални избори. Седмица по-късно участието падна под 42% за втория тур на местните избори.

Ще бъде ли сформирано стабилно правителство?

Споменът за политическата нестабилност в Гърция в разгара на икономическата криза все още е ярък. През 2011 г. правителството се разпадна и няколко месеца по-късно трябваше да се проведат предсрочни избори, вследствие на които бе сформирано коалиционно правителство.

Съгласно действащото законодателство, спечелилата партия получава бонус от 50 места в 300-местния парламента, което, по принцип, е достатъчно за сформиране на мнозинство. Ако, обаче, в парламента влязат повече от 6 партии, каквато възможност съществува, победителят може да получи мнозинство от едва няколко депутатски места.

Най-сериозният фаворит за изборна победа е консервативната „Нова демокрация“ след изборната си победа в местните избори и повече спечелени гласове на изборите за Европейски парламент.

В такъв случай консерваторите може да управляват самостоятелно или съвместно със социалистите от партия КИНАЛ (бивша ПАСОК), повтаряйки коалицията от 2012 г.

Ако изборите на 7 юли не доведат до сформиране на правителство, новият избирателен закон няма да предостави бонуса от 50 депутатски места, което ще наложи сформирането на коалиции. За да влязат в парламента, партиите трябва да спечелят 3% от вота на избиратели.

Вотът на комунистите – добре или зле?

Комунистическата партия на Гърция /ГКП/, която навърши 100 години, има някои от най-верните привърженици в страната. Партията получи 302 000 гласа на изборите за Европарламент, като почти толкова бяха гласовете и на парламентарните избори преди четири години.

Привържениците на ГКП осигуриха преизбирането на кмета на Патра – третия по големина град в Гърция.

Разместване на пластове в крайнодясното политическо пространство

След близо десет години третата по популярност партия в Гърция неонацистката „Златна зора” претърпя сериозни загуби при последните две изборни кампании, при което изгуби половината от електоралната си подкрепа.

Тежка загуба претърпя и новосформираната националистическа проруска партия „Решения за Гърция”, основана от журналиста Кириакос Велопулос. На евроизборите партията спечели 4,18% от гласовете и място в Европейския парламент.

Бившият десен депутат спечели симпатизанти в северната част на страната, възползвайки се от недоволството срещу споразумението между Алексис Ципрас и Зоран Заев за промяната на името на Македония.

Велопулос не крие желанието си да привлече избирателите на „Златна зора“. Двете партии заедно събират около 9% от гласовете на гръцките граждани.

Мракът на кризата

Гърция се стреми да се възстанови от дългогодишната дългова криза и шестгодишната рецесия, в която беше изпаднала. Миналата година страната излезе от третия спасителен план, но с държавен дълг от над 180%. Икономиката на Гърция остава под строгия надзор на кредиторите от ЕС и МВФ. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.