Сръбският външен министър участва на форума на министрите на външните работи на участниците в Берлинския процес

Изниква въпросът за важността на тези срещи след като някои лидери на ЕС заявяват, че все още не може говори за разширяване /на ЕС- бел. ред./. Това заяви сръбският външен министър Ивица Дачич на форума на министрите на външните работи на участниците в Берлинския процес в Познан, съобщиха от сръбското Министерство на външните работи, цитирани от БГНЕС. 

„Изниква въпросът за необходимостта и резултата от провеждането на тези срещи и точно за това днес говорих най-много, а някои от моите колеги също споделят тези мисли. Особено в момента, когато някои водещи европейски лидери казват, че нямат нищо против да говорят за разширяването на ЕС. Ако е така, тогава наистина не разбираме целта на провеждането на тези срещи”, каза още Дачич.

ДИПЛОМАЦИЯ: България застава начело на Берлинския процес

Той подчерта, че призовава Сърбия и Черна гора да се движат по-бързо към ЕС, тъй като не са доволни от динамиката, да започнат преговори с Албания и Северна Македония, Босна и Херцеговина и да се направи необходимото, за да започнат преговори с ЕС относно членството. „Нямаме нищо против въвеждането на либерализация на визовия режим за гражданите на Косово, но това са неща, които не зависят от нас от Западните Балкани. Следователно е необходимо посланията на ЕС да бъдат окуражаващи, това не трябва да бъде втора лига на ЕС, която ще замени европейския процес на интеграция”, каза Дачич.

„Северна Македония и България ще председателстват Берлинския процес следващата година. Смятате ли, че Северна Македония ще се радва да председателства Берлинския процес, ако преговорите /за присъединяване към ЕС – бел ред./ не започнат”, каза ръководителят на сръбската дипломация.

„Като се има предвид фактът, че ние на Балканите не сме солидарни, че имаме много нерешени въпроси и че имаме много работа в областта на реформите, такива послания не намират добър отзвук в нашия регион”, каза Дачич.

Говорейки за отношенията и напрежението в отношенията между Белград и Прищина, той заключи, че "все още сме доволни, че има такава инициатива, но очакваме, че през следващите години това ще доведе до някои конкретни мерки".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.