Темата коментира президентът на конфедерацията Пламен Димитров

"Липсата на кадри е най-големият проблем на българския туризъм. Това е и основната причина за спада на туристите, които не могат да получат качествена услуга". Това каза в ефира на предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"През годините заплатите в този сектор бяха твърде ниски, което отблъсна желаещите да работят в туризма. По данни на КНСБ средната работна заплата в хотелиерството е 841 лв., а в ресторантьорството - 618 лв. Резултатът от отлива на кадри е спад на качеството на услугата. В момента в този сектор има хиляди работни места, но няма желаещи да ги заемат. Вносът на кадри не спасява сезона, тъй като се търсят много повече хора, отколкото идват да работят в нашите туристически обекти", каза още Димитров.

Министерството на туризма сезира прокуратурата за бариерата на "Русалка"

По данни на КНСБ до момента в страната са регистрирани 8900 чуждестранни работници. Очакванията са до края на годината те да достигнат 16 000, но това не решава проблема на българските курорти, заяви лидерът на КНСБ.

"Туризмът е изключително важен сектор, тъй като той дава около 12 на сто от БВП на страната и носи приходи от близо 9 млрд. лв. за година. За да се развива този бранш е нужно да се наблегне и на дигитализацията в сектора. Тя няма да отнеме работни места, тъй като и без това има глад за кадри в сектора, но ще даде по-добър и разпознаваем продукт", категоричен беше Пламен Димитров.

Целия разговор гледайте във видеото.