Звукът и вибрацията на арфата свързват земния свят с небесния

Докосвали ли сте някога арфа? Ако отговорът ви е "не", то тогава никога не сте се допирали до света на лукса, кралете и боговете. Смята се, че звукът и вибрацията на този музикален инструмент свързват земния свят с небесния.

От незапомнени времена арфата е наричана инструментът на боговете. През Античността, древни богини потъвали във времето, свирейки на него, а вълшебните му звуци опитомявали диви зверове и вълнували дори скалите.

“Арфата, като един от най древните инструменти, е предмет наистина на много легенди. Една от любимите ми е как Аполон е направил арфата. Последвал Диана, когато тръгнала на лов и когато тя легнала да почива, я изчакал да заспи, откраднал нейния лък, прибавил резонатор от костенурка, опънал няколко струни и направил арфата“, каза пред камерата на "Събуди се" проф. Сузана Клинчарова.

ПЪТЯТ НА МЕЧТИТЕ В МУЗИКАТА: Маги, която иска да се завърне в Кралската музикална академия

Професор Сузана Клинчарова е една съвременна богиня на арфата. Родена в София, днес, световно признатата арфистка разделя времето си между Париж и Ню Йорк. Дете на изкуството, Сузана расте в семейството на пианистка и художник и още на 5 познава нотите, а в началото на любовта към музиката е пианото.

“Аз толкова настоявах да свиря на пиано и бях толкова привлечена от него, като магия, а майка ми, която не искаше да бъда дъщерята в нейната сянка, ми беше казала: “Когато станеш на 5 ще те науча на нотите”. Аз тайно правех концерти на бабите си, преди да стана на 5 и сутринта, когато се събудих на 5-ия си рожден ден й казах: ”Имаш обещание за нотите, което трябва да изпълниш", каза още Клинчарова.

Отдадена до болка на пианото, Сузана често пренебрегва физическата преумора до момента, в който крехките китки на младото момиче не издържат.

Изучаването на музикален инструмент подобрява успеха в училище

“Тогава майка ми ми обясни, че ако искам да продължа с музиката трябва да сменя инструмента. Така се появи идеята за арфата, която веднага ме омагьоса със своя резонанс, с продължителността на звука, също и със своя обем, тъй като той е почти същият като този на пианото. И докато всеки друг инструмент би ограничил това, което искам да чуя в себе си, арфата го позволява. Това беше фаталното подхлъзване”, заяви проф. Клинчарова.

Тя завършва Кралската консерватория в Брюксел. Учи музика в Париж, печели престижни международни конкурси и преподава и по света. През годините най-женственият музикален инструмент отвежда до храмове на световната музика, сред които и нюйоркската Карнеги Хол. За удоволствието да свириш в митичната музикална зала, Сузана говори с много емоция.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Репортер: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.