Италианският вътрешен министър се закани никой да не слезе от плавателния съд

Корабът "Алекс", използван от италианската хуманитарна организация "Медитеранеа", акостира безпрепятствено в пристанището на южния остров Лампедуза с 41 спасени мигранти на борда, пренебрегвайки забраната, наложена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Матео Салвини, предаде БТА.

Италианската телевизия показа как плавателният съд пуска котва в пристанището, като мигрантите на борда му носят червени спасителни жилетки. 

Салвини заплаши с блокада италиански кораб, спасил 36 мигранти

Твърдолинейният Салвини се закани да не позволи на никой да слезе от кораба на италианския бряг.

"Няма да позволя дебаркирането на хора, които изобщо не се съобразяват с италианските закони и които помагат на трафикантите (на мигранти)", подчерта той в изявление, визирайки хуманитарните организации.

Италия отказа на германски кораб да акостира край Лампедуза

Корабът "Алан Курди" на германската хуманитарна организация "Сий ай" с 65 мигранти на борда също се е насочил към Лампедуза.

Миналия уикенд кораб на друга германска хуманитарна организация, "Сий уоч", си проби път в пристанището на южния италиански остров с 40 мигранти на борда, въпреки забраната на Салвини. Постигнато бе компромисно споразумение, като пет други страни от ЕС - Германия, Франция, Португалия, Финландия и Люксембург се съгласиха да си разпределят мигрантите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.