Обикновено те дебнат трафика в участъка от Бургас до Приморско

Непроверена риба предлагат съмнителни търговци на пътуващите към морето. Традиционно те паркират край курортите камионетки със сурова стока с неясен произход и в нарушение на хигиенните норми. Екип на NOVA изненада едно от познатите на контролните органи лица.

Обикновено съмнителните търговци дебнат трафика в участъка от Бургас до Приморско. Поставят дървени рекламни табели и в най-голямата жега отварят багажника на колата или микробуса. Такъв е случаят с Калин - Орела и неговите приятели. Екип на NOVA ги изненада, докато чакат туристи в една отбивка на шосето.

„Разрешително имам. Фирма имам. Продавам си редовно! Аз отговарям тук. Аз съм Калин – Орела. Ето документ имам”, категоричен е продавачът.

За разлика от някои други, които продават предлаганата за прясна риба директно от багажника, Орела е съхранил стоката в стиропорни съдове.

Направихме проверка в Търговския регистър. Калин действително има ЕООД, регистрирано в Бургас с капитал 10 лева. Дейността му се простира в много сфери, сред които дори „сделки с интелектуална собственост”. В Агенцията по безопасност на храните обаче името на Калин се свързва само с проблеми.

Заведение на морето свали цените след обществено недоволство?

„Всяка година имаме проблеми с тях. Глобяван е над 15 пъти с актове за административно нарушение, след което са издавани наказателни постановления”, обясни д-р Георги Митев, директор на ОДБХ-Бургас.

Доктор Митев уточни, че Орела и бандата му все пак са регистрирани в Агенцията по храните.

„Продават в един бял бус, който е регистрирани в Агенцията, но само за превоз на риба. В никакъв случай не и за продажба на риба. В кръга на шегата мога да спомена, че стават все по-редовни. Поне са регистрирали някакъв бус, който има някакъв вид”, обясни д-р Георги Митев.

Консумацията на риба от подобни пишман-търговци е меко казано опасна, обяснява експертът и призовава потребителите да избягват импровизираните сергии.

„Стоейки покрай пътното платно непокрита, тя събира всички изпарения от автомобилите. Освен това рибата е с неясен произход, неясно съхранение. Може да е развалена. Да не говорим и от потребителска гледна точка, че в повечето случаи рибата не е тази, за която я продават”, обясни д-р Митев.

Опасностите при подобен тип търговия са две - едната, разбира се, е свързана с консумацията, а втората - с движението по този наистина натоварен път.

Тенденцията е търговците със съмнителна риба да са все по-малко всяка година, обяснява доктор Митев. Санкцията на инспекторите за такава продажба без разрешително е 2 000 лева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.