Композиторът отново издига България на международно ниво

Българска следа и в новия сериал с Джордж Клуни "Параграф 22". Композиторът Георги Стрезов отново издига България на международно ниво, след участието си в саундтрака на "Междузвездни войни".

Едва ли може да се сети кое се е зародило първо – страстта към музиката или тази към една от най-култовите кино-поредици на всички времена „Междузвездни войни”.  

Когато трупа първите си спомени от Чубака и компания, Георги Стрезов дори не е мечтал, че те ще спасяват галактиката под звуците на музика, която той е записал.

„Един ден просто получихме един имейл от наш клиент - Джон Пауъл, който е много известен композитор. И той каза: „Аз много ползвам и харесвам звуците на народния ви хор. Дали можете да ми съдействате да ги запишем?” И така. Първоначално дори не знаехме за кой проект става въпрос. В последствие аз бях малко шокиран”, разказва Стрезов.

Българи в Star Wars

Името на Джон Пауъл е във финалните надписи на филмите за „Джейсън Борн”, „Лице назаем” и „Ледена епоха”. Последната му голяма задача е да създаде музика за „Соло: История от междузвездни войни”.  А това, което го води при Стрезов и колегите му са създадените от тях виртуални инструменти, които ги правят популярни по цял свят.

„Виртуалният инструмент – това е много грубо обяснено. Имаме все едно един синтезатор, вместо да звучи пианото, звучи звукът и тембърът на народен хор или кавал, цигулка, оркестър, чело. И ние сме направили голямо количество такива инструменти тук, в България, с които голяма част от хората на Запад научиха, че тук има много добри музиканти, много интересни неща, които те дори и не са чували. Просто музиката ни е в кръвта, аз друго обяснение нямам”, казва Стрезов.

Това явно е козът, който впечатлява Джон Пауъл.

„Ние събрахме музикантите – народния хор, Ваня Монева и 30 мъже, сред които т.нар. глас бас профундо – това е разновидност на човешкия глас, която е най-ниската разновидност на човешкия глас, която е много рядко срещана. Ние тук в България имаме такива певци. И реално ги записахме”, разказва композиторът.  

„Много детайли има около сигурността на нотите, всичко трябва да бъде унищожено непосредствено след записа, Дисни имат много строга политика в това отношение, използваха се кодови названия за филма, всичко беше свръхсекретно”, обяснява Стрезов.

Последният пробив е в екранизацията на един от най-култовите романи на нашето време „Параграф 22”, в който Джордж Клуни влиза в ролята на режисьор и на лейтенант Шайскопф. 

„Аз имах удоволствието да бъда оркестратор на този проект. Това, грубо казано, е все едно главен редактор на музиката за филма”, обяснява Стрезов.

По него работи с други светила на филмовата музика - Рупърт и Хари Грегсън-Уилямс.

А сред клиентите на виртуалните им инструменти е и самият Ханс Цимер.  

„Реално имам досег до едни личности, които мен лично са ме вдъхновявали, когато съм започвал”, разказва композиторът.

Самият Георги Стрезов е автор на музиката към редица български филми и сериали, както и електронни игри.

„Композиторът, поне това е моето мнение, трябва да остави егото си пред вратата и чак тогава да влезе в студиото. Защото композиторът трябва да работи за това да изпълни визията на режисьора, той трябва да помогне за това нещо. Тоест – понякога, някои неща, които на мен ми харесват и искам да прозвучат във филма, режисьорът може да каже: „Ама аз не си го представям така””, обяснява Стрезов.

А творчеството им понякога става жертва и на комерсиалния интерес.

„В Америка много често се правят тестови прожекции и публиката казва дали музиката й харесва”, обяснява композиторът.

Такъв е случаят и с филма „Троя”.

„Реално заради такъв тест скрийнинг отхвърлят цялата музика”.

Самият Георги признава, че често гледа филми повече... с ушите си.

„Музиката ни помага да усетим емоцията, тя малко повдига актьорската игра, която вижда на екрана. Много хора много често не съзнават каква роля има музиката, но тя винаги има страхотен ефект”, разказва Стрезов.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.