Паднаха редица забрани за посещение на изключващата зона

Украинският президент Владимир Зеленски подписа указ, с който премахва редица забрани за посещение на забранената зона около АЕЦ "Чернобил". Това съобщи самият той, цитиран от ТАСС.

"Трябва да покажем Чернобил на света - на учени, природозащитници, историци, туристи. Днес подписах указ, с който ще започне трансформацията на забранената зона в една от точките на растеж на новата Украйна. Преди всичко ще създадем "зелен коридор" за туристите и ще премахнем предпоставките за корупция”, заяви Зеленски.

По думите му в момента Чернобил е източник именно на корупция. "Служители по сигурността събират подкупи от туристи, нелегално се изнася скрап и се използват природни ресурси. Скоро ще спрем всичко това", подчерта държавният глава.

Той обеща, че "Чернобил" ще се превърне в научно-туристическо съоръжение, което да се превърне в символ на свободата на новата Украйна. В сряда беше въведен в експлоатация и новият саркофаг на авариралите реактори.

Аварията в Чернобилската АЕЦ стана на 26 април 1986 година и е най-голямата ядрена авария в историята на човечеството. Четвъртият реактор на централата експлодира. След инцидента над него е построен саркофаг за да задържа радиацията, но през последните години постепенно се разрушава.

Украинските власти искат да превърнат Чернобил в сигурно място, като монтират нов саркофаг. Той е с формата на арка с височина 105 метра, дължина 150 метра и ширина 260 метра. Цената му е 1.5 милиарда евро, а целият проект струва 2.2 милиарда евро. Той се реализира под надзора на Световната банка за възстановяване и развитие. Банката е отпуснала повече от 800 милиона евро, а останалата част от сумата е от Европейския съюз и други 45 държави.

Саркофагът над Чернобил е най-голямата преместваема конструкция от този тип, строена някога с тегло повече от 36 000 тона.

Изграждането на саркофага трябваше да бъде завършено през 2015 г., но поради липса на средства завършването на строителните работи беше отложено за май 2018 година.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.