Правителството отпусна 500 000 евро за възстановяване на засегнатите райони

След бедствието - все още остават райони без ток в Гърция, но възстановителните работи вървят с пълна сила. Правителството отпусна спешна помощ от 500 хиляди евро за ремонт на пътищата, повредени от урагана.

Няма отлив на туристи заради бедствието, показа проверка на репортера ни Николай Василковски. Почти всички посетители на плажовете в Аспровалта са българи. Към момента няма затворени пътища. Намаляват и селищата на полуостров Халкидики, които са без електрозахранване.

СЛЕД БЕДСТВИЕТО: Гърция възстановява щетите, очакват се нови бури през уикенда (ОБЗОР)

Методи и семейството му почиват в Северна Гърция години наред. Те са от този тип туристи, които трудно ще намерят причина да заменят плажовете тук с друга дестинация. „Никой не те задължава къде да си сложиш чадъра или трябва да си на шезлонг”, сподели той.

Въпреки, че последния удар на лошото време взе жертви, в Гърция подобни метеорологични феномени не са рядкост. За последните 20 години урагани, наводнения и мълнии са отнели живота на 182 души.

Само преди 2 дни 80 процента от туристическата част на Халкидики беше без ток. 48 часа по-късно електроподаване има почти навсякъде. Изключение правят само изолирани райони с труден достъп. „Животът вече си тече, както обикновено. Виждам, че шезлонгите са на плажа. Чадърите, макар и с намален брой са също поставени. Има още места, където се работи”, сподели Веселина Миту.

СЛЕД БУРЯТА: Продължава разчистването на щетите в района на Халкидики (ВИДЕО+СНИМКИ)

Туризмът е ключов елемент от икономиката на страната, тъй като осигурява една четвърт от брутния вътрешен продукт. 1 милион работни места са пряко свързани с този сектор. През миналата година чужденците, посетили Гърция са били рекордните 30 милиона. 1 400 000 от тях са били българи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.