Недобросъвестни хора са нарушили закона, като са влезли в нея по нерегламентиран начин, каза финансовият министър

"Грижа за сигурността на системите на Националната агенция за приходи (НАП) е полагана и трябва да бъде полагана допълнително, въпреки че в една от многобройните системи се открива слабост". Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на журналистически въпрос дали в системите на НАП са правени симулации на хакерски атаки, за да се провери сигурността им. Той изрази увереност, че в държавната администрация работят качествени специалисти, предаде БТА.

Горанов не е запознат дали в лаптопите и компютърните системи на задържания за хакерската атака е открита друга информация, различна от вече изтеклата в публичното пространство.

Депутатите отложиха старта на тол системата

Министърът на финансите добави, че през годините са изхарчени милиони за поддръжка на системите на НАП. Той нямал информация колко точно средства са вложени. Горанов добави, че на първо място трябва да се установи дали наистина има някаква слабост в системата, която да е предизвикала пробива преди дни. Едва след това ще се коментира дали ще се наложат санкции на отговорните за поддръжката й.

"Системата никога не е спирала да работи. Недобросъвестни хора са нарушили закона, като са влезли в нея по нерегламентиран начин", каза още министърът. По думите му няма неуязвими системи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.