Има хора, за които времето не е измерение, защото те са безсмъртни

Днес се навършват 182 години от рождението на Васил Левски. Има хора, за които времето не е измерение, защото те са безсмъртни. Герои, пред чиито дела, нашето ежедневие изглежда нищожно. Личности, пред чиито паметници можем само да сведем глава и да се замислим за това какво вършим ние.

Няма значение дали на 2 юни ще спрем в 12:00 ч., когато засвирят сирените или, фалшиво надживели традициите, ще се правим, че не чуваме звукът, който ни призовава да спрем и да отдадем почит.

Честваме 182 години от рождението на Левски

Христо Ботев и Васил Левски личности подобно на светите братя Кирил и Методий. Защо честваме смъртта на Ботев на 2 юни и обесването на Левски на 19 февруари? Защо трябва да отбелязваме дните на гибелта на смъртта на великите личности, а не да празнуваме рождението им? Нали, ако не се бяха родили, нямаше да тръгнат по пътя на славата? Нямаше да станат личности извън времето и пространството, извън живота и смъртта.

Днес, 18 юли се навършват 182 години от рождението на Васил Иванов Кунчев - Апостола на българската свобода, човекът с лъвския скок, прескочил от една епоха в друга, надскочил суета и хорска врява, защото е знаел, че ако "изгуби - губи само себе си, а ако печели - печели цял народ".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.