Образование, професионално ориентиране и подкрепа за деца с увреждания са сред ключовите теми, адресирани от кандидатите тази година

136 са кандидатите в шестото издание на ПРОМЯНАТА - най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, в партньорство с Фондация Reach for Change България.

От 1 юни до 18 юли хора и организации с решение на социален проблем на децата и младежите (0 до 24 години) в България имаха възможността да кандидатстват в ПРОМЯНАТА като попълнят онлайн апликационната форма. Петима социални предприемачи ще се борят да достигнат до финала на конкурса и да получат финансиране, професионални обучения, менторска подкрепа, медийно отразяване и достъп до международна мрежа, за да развият своите решения максимално ефективно.

„Темата на NOVA”: Различен свят

136 кандидатури пристигнаха от 29 населени места от цялата страна – близо 60% от тях са от София, а останалите 40% от малки и големи населени места като Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, Велико Търново, Монтана, Сапарева Баня, Благоевград, Свищов и други, включително няколко села.

Традиционно преобладаващият брой участници в конкурса са жени – тази година процентът е дори по-голям от обичайното – 73% от подадените заявки са от жени. 85% от кандидатите са с висше образование, а възрастта им варира между 18 и 68 години, като над 75% са между 25 и 40 години.

„Ние вярваме, че ПРОМЯНАТА ще дойде от долу нагоре - от смели предприемачи, живеещи близо до проблемите, които решават. Чрез конкурса за шеста поредна година даваме гласност и подкрепа именно на тези хора и организации. Проблемите, които те адресират, са различни, но тази година изглежда, че теми като иновации в образованието, професионално ориентиране за младежи и подкрепа за деца с увреждания или специални потребности се повтарят в най-много кандидатури“, споделя първоначалните си впечатления за участниците Юрий Вълковски, изпълнителен директор на Фондация Reach for Change България.

Шестото издание на ПРОМЯНАТА вече започна

Подадените проекти ще преминат през различни етапи на оценка. На 26 юли те ще бъдат оценени от служители от различни отдели на Нова Броудкастинг Груп, като всички кандидати ще получат информация дали са преминали първия етап на конкурса в началото на август. Следва проверка от експерти от водещи неправителствени организации, бизнеси и публични институции, както и от представители на глобалната мрежа на Reach for Change. През септември десетте най-добри кандидати ще бъдат поканени да вземат участие в Акселератора на ПРОМЯНАТА - двумесечна безплатна обучителна програма, която ще им помогне да развият своя бизнес план и да подобрят цялостно своя проект. През ноември чрез интервю с експерти от България и от централата на Reach for Change в Швеция, ще бъдат избрани петимата финалисти в шестото издание на конкурса. В началото на 2020 г. публиката ще има възможност чрез гласуване да  определи тримата фаворити сред тях.

От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 96 000 деца и младежи в цялата страна. Всяка година Нова Броудкастинг Груп инвестира над 190 000 лв. в инициативата. В допълнение, компанията осигурява медийна подкрепа за всички финалисти, а нейни служители стават техни ментори, за да споделят бизнес опит и да им дадат стратегически съвети.