Открит е от екип на ПСС

Спасителна акция в планината. Планинската спасителна служба в Сандански успя да окаже помощ на английски турист, ударен от мълния.

Мъжът тръгнал в Пирин сам за еднодневен преход с щеки и лека екипировка. На 2400 метра, в района на Бъндеришка порта, го застигнала буря. Мълнията го ударила преди да успее да слезе от билото.

Поразен от мълнията, мъжът изкарва около 3 часа сам в планината. Намира сили да тръгне по обратния път, а там е намерен от планинските спасители.

Мълния удари мъж в София

 „Уплашен, обгорял, почти без дрехи, с наранявания по главата, кръвоизливи, ушите, множество изгаряния по тялото”, разказва Кристиян Урумов, планински спасител. „Обясняваше, че го е ударила мълния и излязла през ръцете. Краката му бяха обгорели, предполагам, че оттам е излязла. Нямаше дрехи и се виждаше как е минал токът през тялото му”.

Първоначално е приет в спешното отделение в Сандански, след това мъжът е транспортиран в „Пирогов”. Там в момента е в стабилно състояние, под постоянно наблюдение. Според спасителите волята за живот го е спасила след мълнията в планината.

„Най-вероятно има спукани тъпанчета, не чуваше нищо, трудно говореше, беше в силен стрес, много силен стрес, най-вероятно го държеше надеждата да го намерим”, разказва Кристиян Урумов.

Мълния уби жена в Бориново

Към всички туристи планинските спасители имат един и същ съвет – да се следи прогнозата за времето и да се реагира мигновено щом се забележи буря.

„Това е основният съвет – да се търси по-ниски части, да не се по-високи части или на билото на планината, то го е ударило него на билото”, съветва Урумов.

Случаят в Пирин е поредният инцидент с мълния през тази година. В края на май мъж пострада тежко след гръмотевична буря край село Полена. През юни друг човек загуби живота си отново след мълния, този път в София.

Синоптиците предупреждават, че заедно с покачването на температурите се очакват и гръмотевични бури, основно в планините. Затова туристите трябва да са внимателни. Метеоролозите информират и за повишаване на риска от пожари.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.