Най-голяма е опасността в централните части на Ямболска област

Риск от пожари заради високите температури. Степента на опасност е „много голяма” в областите Силистра, Хасково и Бургас и „екстремна” в централните части на Ямболска област.

В най-горещите дни на лятото огънят пламват бързо, а пожарникарите са в очакване на сигнали 24 часа в денонощието. Само за секунди пожарът може да се разпространи на десетки метри от огнището, а причината обикновено е човекът.

„Практиката показва, че пожарите възникват от човешка небрежност и от дейността в земеделските земи”, коментира директорът на пожарната в Хасково Митко Чакалов.

В РАЗГАРА НА ЛЯТОТО: Жеги и риск от пожари през почивните дни

Паленето на огън и хвърлянето на фасове са абсолютно забранени, а приготвянето на зимнина трябва да става при специални мерки. „Налагаме редовно санкции на нарушителите и глобите достигат до 2000 лева”, допълни Митко Чакалов.

Пожарникарите в Хасково са в готовност за повишения риск през лятото. От тази година имат и допълнителна техника, с която се надяват да се справят още по-добре с опасните ситуации. Разполагат с два дрона и безпилотен самолет.

„Те са много полезни за определяне на размерите на самото бедствие и най-вече за разпределение на силите и средствата и локализиране на хора в беда. Например при един горски пожар, той обхваща много голяма площ и при пристигането на първия автомобил заради особеностите на терена, той не може веднага да прецени кои са най-застрашените участъци и накъде е фронтът на пожара”, каза инспектор Веселин Бекяров.

Огромни горски пожари на Хавайските острови (ВИДЕО+СНИМКИ)

Специалистите предупреждават изрично земеделските стопани да не палят стърнища, а туристите да внимават с огньовете на позволените места.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.