Промишлените ферми в региона произвеждат 1/3 от свинското месо в България

Масовото ликвидират прасета в русенска свинеферма. 17 хиляди животни трябва да бъдат умъртвени заради африканската чума в Николово. Промишлените ферми в региона произвеждат 1/3 от свинското месо в България.

Зоната около свинекомплекса се охранява от полицията и достъпът е силно ограничен. Природозащитна организация обаче подаде сигнал до NOVA, че умъртвяването на прасетата се извършва по нехуманен начин. От областната администрация отрекоха това твърдение. Възникна и въпросът дали загробването на убитите животни гарантира, че заразата няма да се разпространи.

Втори ден в свинекомплекса в Николово се работи денонощно. Наета е тежка техника, правят се огромни изкопи в района на свинефермата, за да бъдат заровени умъртвените животни. „Няма вариант за голям общ гроб. Затова малко по-малко те се евтаназират и се загробват”, обясни Свилен Иванов, заместник-областен управител на Русе.

 
Заради огромната бройка животни в свинефермата се очаква унищожаването да продължи дни наред. Не е обсъждана възможността в комплекса да бъде базиран мобилен инсенератор за обедзвреждане на месото. „По регламент всичко се загробва, предварително. Има определени места, всички общини си определят терени”, допълни Иванов.

А хората в близките до свинекомплекса села са притеснени. Все още се търси източникът на заразата, а предположенията са, че основен приносител са дивите прасета. 

Потвърдиха огнище на африканска чума по свинете и в Търговище

Всички обекти, до които е доставяно свинско месо от фермата, ще трябва да го унищожат. Една от последните мерки, които могат да бъдат взети от властите в русенско, е разговор с ловните дружинки и уточняване на периметър, в който да има лов на диви прасета, за които се смята, че са основен преносител на заразата.

По данни Агенцията на храните до края на миналата седмица в цялата страна са регистрирани 18 огнища на африканска чума, като най-много от тях са в плевенския регион.

Репортер: Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.