Мярката се въвежда с промените в наредба Н-18, която трябва да влезе в сила от септември

От Българската петролна и газова асоциация се обявиха против изписването на "покупна цена" на горивата върху касовите бележки, издавани от бензиностанциите. В свое становище по повод промените в наредба Н-18 от асоциацията алармират, че подобна мярка би засегнала търговската тайна и би довела до изкривяване на конкуренцията между търговските оператори.

По инициатива на Българската петролна и газова асоциация се е провела среща между членове на УС на асоциацията и посланици и представители на посолствата на Великобритания, Нидерландия, Австрия, Румъния и Гърция в България. Домакин на срещата беше представителството на Европейската комисия в България.

„Покупната цена е търговска тайна, гарантирана от международното, европейското и националното право. Осветляването на подобна информация би могло да доведе до изкривяване на конкуренцията между търговските оператори, което не е в полза нито на потребителите, нито на търговците и като цяло – на българската икономика.

Въвеждането на подобно правило би засегнало не само националния пазар, но и съюзната търговия с горива, тъй като множество европейски фирми извършват вътрешнообщностни доставки на територията на страната”, пишат в становището си от БПГА.

Според членовете на асоциацията обявяването на покупна цена не носи обективна допълнителна информация за потребителите, тъй като в нея не са включени разходи, които правят компаниите, като например съхраняване на държавни резерви, разходи по експлоатация, логистични и маркетингови разходи.

От БПГА искат среща с премиера Бойко Борисов, за да изложат опасенията си във връзка с влизането в сила на този текст от наредба Н-18.

КЗК не откри монопол на пазара на горивата

Ето и пълния текст на становището:

„Информираме ви, че по инициатива на Българската петролна и газова асоциация се проведе среща между членове на УС на асоциацията и посланици и представители на посолствата на Великобритания, Нидерландия, Австрия, Румъния и Гърция в България.

Домакин на срещата беше представителството на Европейската комисия в България.

На срещата членовете на БПГА информираха представителите на дипломатическите мисии за опасенията си във връзка с влизането в сила на 01.10.2019 г. на текстове от наредба Н-18 на Министъра на финансите и евентуалните негативни последствия, които ще произтекат от това. Според текстовете от тази дата на касовите бележки, издавани на бензиностанциите, трябва да се добави нов реквизит „покупна цена”.

Според БПГА подобно изискване би противоречало на основополагащите принципи на ЕС, както и на приложимите в съюза правила за лоялна конкуренция, защитавани от член 101 от Договора за функциониране на ЕС.

Покупната цена е търговска тайна, гарантирана от международното, европейското и националното право. Осветляването на подобна информация би могло да доведе до изкривяване на конкуренцията между търговските оператори, което не е в полза нито на потребителите, нито на търговците и като цяло – на българската икономика.

Въвеждането на подобно правило би засегнало не само националния пазар, но и съюзната търговия с горива, тъй като множество европейски фирми извършват вътрешнообщностни доставки на територията на страната.

На практика, обявяването на покупна цена не носи обективна допълнителна информация за потребителите, тъй като в нея не са включени редица разходи, които правят компаниите, като например съхраняване на държавни резерви, разходи по експлоатация, логистични и маркетингови разходи.

БПГА информира посланиците и представителите на посолствата, че вече е потърсила среща с премиера г-н Бойко Борисов, за да изложи опасенията си във връзка с влизането в сила на този текст от наредба Н-18”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.