Бившият специален прокурор на САЩ беше изслушан пред юридическата комисия на Камарата на представителите на Конгреса

Докладът от разследването за предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г. не оневинява изцяло президента Доналд Тръмп, особено по отношение на съмненията за възпрепятстване на правосъдието, противно на твърденията на самия Тръмп. Това заяви бившият специален прокурор на САЩ Робърт Мълър заяви пред юридическата комисия на Камарата на представителите на Конгреса, съобщава БТА.

"Заключенията показват, че президентът не е оневинен за деянията, за които беше обвинен, че е извършил", заяви Мълър. Той увери конгресмените от юридическата комисия, че разследването, което той самият ръководи в продължение на близо две години, е било водено безпристрастно и независимо.

"Ние решихме, че няма да кажем дали президентът е извършил нарушение. Това беше нашето решение и то не се е променило", подчерта Мълър.

Изслушват Робърт Мълър в Конгреса

В доклада от около 400 страници специалният прокурор описва предполагаемите усилия на Русия да помогне за избирането на Доналд Тръмп през 2016 г., но добавя, че не е събрал доказателства за сговор между екипа на президента и Москва. В документа Мълър освен това описва серия от обезпокояващи опити за оказване на натиск върху разследването от страна на президента и отбелязва, че не може да го оневини по подозренията във възпрепятстване на правосъдието, припомня АФП.

Най-високопоставеният републиканец в юридическата комисия Дъг Колинс изтъкна, че президентът на САЩ "е знаел, че е невинен" и не е спрял разследването на Мълър, макар че е имал правомощията да го направи, отбелязва Асошиейтед прес. Той добави, че републиканците ще поставят под въпрос началото на разследването на Мълър. 

Мълър определи усилията на Русия за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. като "едно от най-сериозните" предизвикателства към американската демокрация. Той предупреди, че няма да може да отговори на някои въпроси, за които знае, че представляват обществен интерес. Това включва подробности за започването на разследването - което според някои републиканци е било политическа вендета - както и "доклада Стийл", изготвен от бившия британски разузнавателен агент Кристофър Стийл. В него се съдържаше подробно описание за начините, чрез които според него руското правителство е помагало на кампанията на Тръмп. Разследването на Мълър обаче не установи, че членове на екипа на Тръмп са заговорничили с руското правителство в опитите на Москва за намеса в изборите.

Мълър заяви пред юридическата комисия на Камарата на представителите, че неговото разследване е открило, че руското правителство е очаквало победата на Тръмп на президентските избори през 2016 г. да бъде от полза за Москва. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.