Удължиха бедственото положение в областта с един месец

Африканска чума е открита на още едно място в Русенско, съобщават от БАБХ. Засегната от заразата е индустриална ферма в село Голямо Враново, община Сливо поле. Положителните проби са потвърдени лабораторно днес.

Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл, а в него се отглеждат около 30 000 животни. Това е третият случай на потвърдено огнище със заболяването африканска чума по свинете в индустриална ферма в областта.

АФРИКАНСКА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ: Доколко застрашен е секторът?

Свинекомплексът в село Голямо Враново попада в надзорната зона около обявеното огнище в свинекомплекса в село Бръшлен.

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването. Предстои принудителното умъртвяване на животните по хуманен начин.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.

БАБХ напомня, че АЧС е опасно и бързо разпространяващо се заболяване. Превенцията му изисква отговорност, стриктност в прилагане на правилата за биосигурност и последователност на мерките.

 Междувренно от пресцентъра на Областна администрация - Русе съобщиха, че бедственото положение в областта се удължава с един месец. Със заповед на губернатора то ще продължи до 21 август.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.