От следващата седмица започват преговори със собствениците на лични стопанства за умъртвяване на животните им, заяви министърът на земеделието

България спазва стриктно европейските правила за справяне с африканската чума. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева в ефира на „Събуди се”.

„Има пътна карта за справяне със заболяването. Ние само трябва да приложим правилата така, както науката в Европа и по света ги е открила. Въпросът е да направим така ,че да ограничим щетите от това. Истината е, че трябва да сме безкомпромисни спрямо болестта. Ние ще вземем мерки по отношение на определянето на санитарни зони и всички рискови фактори там трябва да бъдат елиминирани", каза министърът.

НАШЕСТВИЕТО НА БОЛЕСТТА: Нови поражения след африканската чума

По думите на Десислава Танева свинете в личните стопанства са един от основните рискове за разпространение за заразата. "По отношение на личното стопанство без мерки за биосигурност истината е една – това са малко на брой свине на фона на консумацията на свинско месо в България. При личното стопанство обаче става въпрос за малко на брой свине, но за много на брой хора. Фактът, който трябва да приемем е, че тези лични стопанства с по едно-две до три свине, са обикновено част от традицията, но нямат мерки за биосигурност и са един от основните рискове за разпространение за заразата. Хората в засегнатите региони трябва да разберат, че в тази ситуация не могат да гледат свине за около година”, добави тя.

Тя беше категорична, че са взети всички необходими мерки.

"Към днешна дата нямаме и не очакваме да излязат положителни проби за африканска чума у нас. Юли и август са пикът на това заболяване", каза Танева.

„България е 12-тата държава в ЕС, в която навлезе чумата. Ние обаче сме държавата с най-малко  огнища и най-малко пострадали стопанства”, каза тя и добави, че предстоят още по-рестриктивни мерки срещу разпространяването на заболяването. „Ще поговорим с хората да си умъртвят животните. Чехия се справи с проблема заради това, че на територията на цялата страна, освен дивите свине, е унищожила личните стопанства веднага, за да не достогне заразата свинекомплексите”, добави тя.

Земеделският министър заяви, че местата за загробване са избрани от експерти и са изключени всички рискове за почвата и водата. 

„Всяка площадка за загробване на умъртвени по хуманен начин  животни се извършва от Комисия по наредба, действаща със съгласуване на всички служби, чиято роля е опазването на околната среда – РИОСВ и „Басейнова дирекция”. Няма нито едно място, на което извън тази съгласуваност да бъдат загробени умъртвени животни. Това е и най-безопасният начин за справяне с болестта”, заяви Танева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.