Ново огнище на африканска чума по свинете в индустриална ферма в област Русе

Ново огнище на африканска чума по свинете в индустриална ферма в област Русе. 30 000 животни в свинеферма в Голямо Враново трябва да бъдат умъртвени. Положителните проби оттам бяха потвърдени. Това е третото поред огнище в индустриална ферма в областта. Бедственото положение в областта ще продължи и през август. Една шеста от отрасъла се намира в Русенско.

Ръководството на свинекомплекса ще опита да предприеме мерки, чрез които да бъдат спасени част животните.

„Ние имаме възможност да изолираме помещенията, да отделим животните. Мисля, че може да се пробва. Дали ще се локализира заболяването, ще покаже опитът. Нашият свинекомплекс съществува от 45 години. Това ново заболяване беше изтървано, така че абсолютно неконтролируемо се оказа разпространението на този вирус”, каза Миленка Димитрова, ветеринарен лекар на свинекоплекса в Голямо Враново.  

Ако се стигне до умъртвяването на животните, вече е осигурена площадка.

Снимка: Мартин Георгиев

Нова ферма с 30 000 свине в Русенско – засегната от африканска чума

Площадката за загробване на свине край село Бръшлен вече функционира. Обособена е санитарна зона, отцепена е от полиция.

АФРИКАНСКА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ: Доколко застрашен е секторът?

Общо близо 90 000 свине ще бъдат унищожени. Свинефермата в Николово има 17 животни, тази в Бръшлен – 40 000, 30 000 в Русенско, а по 60 животни на ден умират от африканската чума.

НАПРЕЖЕНИЕ В РУСЕНСКО: Къде ще бъдат заровени умъртвените свине?

Въпреки протеста на жителите на село Борисово, все пак там бяха загробени 2500 малки свине.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.