Хора с голямо въображение са създали живописни райски градини

Какво свързва испанския град Барселона и горнооряховското село Драганово? На двете места хора с голямо въображение са създали живописни райски градини, които пренасят посетителя в един приказен свят. Всички сме чували за каталунския архитект Антони Гауди.

В Барселона приказният парк “Гюел” изглежда така - цветовете извират отвсякъде, а разходката по алеите пълни душата с красота. Заредени с блясъка на испанския архитект Гауди, отиваме в село Драганово, където един дом се отличава рязко от всичко наоколо. Дворът на Димитър Бочков грее в цветовете на дъгата. Фина мозайка е озарила всеки ъгъл и напомня до най-малкия детайл на Гауди. "Правя го за мен, за децата, да идват и да се радват", каза Бочков пред камерата на "Събуди се".

Дарител даде 400 000 лева за възстановяването на къщата на Райна Княгиня

Той никога не е бил в Барселона. Не е виждал на живо творчеството на Гауди, но е пресъздал много от него с удивителна прецизност. На очи веднага се набива емблематичният дракон, който посреща посетителите в парк “Гюел”.

"Половин година съм му правил само скелета. Бях го сложил на един постамент от дърво направен. Много трудоемко, но все пак аз не съм скулптур. Нямам представа как се постига обем. Те го учат и го знаят", заяви Димитър.

Работата съвсем не е проста. За всеки детайл Димитър Бочков се консултира с книги и снимки. Преди грубото стъкло, керамиката и гранитогресът да придобият форма, строителният техник прави сметки и точни чертежи. "Опитал съм се да спазя цветовете и разположението на плочките на пейките", каза още Бочков.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.