Коментират експертите Николай Цветанов и Тихомир Тошев

Бум на телефонни измами очакват експерти след източването на личните данни от НАП. Финансовите институции затягат контрола върху отпускането на кредити, за да няма злоупотреби, особено с бързите кредити.

В седмиците на ремонтите и в дните преди заплата, много хора си задават един въпрос: „Как да изтегля бърз кредит?”.

„Правя ремонт, но понеже заплатата ми идва след няколко дни, реших да кандидатствам за бърз кредит. И ми направи впечатление, че процедурата е много лесна и не се изисква физическо ходене до офиса на тази фирма, за да подпишеш документ, да те видят кой си”, казва Радомир Вълчев.

Той е разтревожен, че бързата процедура може да бъде от полза на измамниците, разполагащи с базата данни на НАП. „Не ме разбирайте погрешно, аз съм привърженик на онлайн нещата, но все пак, имайки предвид последните случки ми е малко притеснително”, казва още той.

НАП прави справки за изтеклите лични данни по телефона

От фирмите за бързи кредити обясняват, че макар документите да се подават онлайн, задължително условие е да прикачиш копие от личната си карта. „Без клиентът да предостави своята лична карта, онлайн, без ние – кредитният инспектор да види лицето и гърба на личната карта, без да бъде верифицирана, нито едно физическо лице не може да бъде не просто одобрено, дори разгледано”, казва Пламен Славов - експерт по защита на личните данни във финансова институция.

Роля играе и физическата среща със служител. „В един или друг етап от потребителското кредитиране винаги има физическа среща между кредитора или негов представител и кредитополучателя. Няма как ако кандидатствате с личните данни на Николай например и сте завили, че искате да получите по банковата сметка на Николай – Петър да изтегли кредита”, посочва Николай Цветанов от Асоциация за отговорно небанково кредитиране.  

Кредитните експерти  твърдят, че при банковото кредитиране и лизинговите дружества също няма как да минеш само с откраднатите данни. „Има достатъчно защити, участниците са предупредени да бъдат внимателни – банки, лизингови компании, нотариуси”, казва кредитния експерт Тихомир Тошев.  

Освен това - финансовите институции могат да проверят кандидатите си в регистрите на МВР, НОИ и БНБ.

„Според мен, тези, които могат да се възползват, са телефонните измамници. Те са много изобретателни. Най-вероятно ще има нов сценарий, по който ще ни кажат: „Работим с полицията във връзка с изтичането на личните ви данни – дайте едни пари”, казва още Тошев.

Репортери: Яна Николова, Георги Георгиев

Повече по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.