От синдиката дават положителна оценка на работата на столичния кмет

От КНСБ са доволни от работата на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Това стана ясно след среща на Фандъкова с президента на синдиката Пламен Димитров и с ръководствата на отделните федерации.

По думите на Димитров споразумението за сътрудничество между КНСБ и кмета на София отпреди четири години е изпълнено. "Оценката ни за мандата е положителна", заяви Пламен Димитров, цитиран от БГНЕС.

Фандъкова не е решила дали ще участва в местните избори

На срещата са били обсъдени постиженията в отделните сфери на споразумението. Фандъкова получи категорична подкрепа и от Съюза на българските учители, както и от Съюза на транспортните работници. СБУ ще подкрепи безусловно Фандъкова, ако тя се кандидатира за нов мандат, каза председателят на синдиката Янка Такева. Същата заявка дадоха и от транспортния синдикат.

Общата оценка на КНСБ за подкрепа на определена кандидатура за кмет на София ще бъде дадена през есента, когато се видят номинациите и готовността им да изпълнят исканията на синдиката, каза Пламен Димитров.

Той припомни, че наетите в София са 775 хиляди, от които 95 хиляди са в бюджетните системи. Над 30 процента са синдикалните членове в бюджетно финансираните дейности, като при тях средната заплата е малко по-ниска от средната за София. Средното възнаграждение за София е 37 процента по-високо от това за страната, като за четири години средната заплата в София се е увеличила с около 40 процента.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.